Hlavní obsah

Turecko porušuje embargo OSN a dál posílá zbraně do Libye

– Ankara/Tripolis

Ankara dále porušuje embargo OSN z roku 2011 a mezinárodně uznávané libyjské vládě v Tripolisu v neděli doručila další zásilku vyzbrojených tureckých bezpilotních letounů. Informoval o tom turecký server Ahval s odvoláním na dobře obeznámený zdroj.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Zásilka dorazila na letiště Mitiga v hlavním městě, ze které tripolská armáda ovládá bezpilotní letouny, na palubě ukrajinského dopravního letadla, uvedl zdroj.

Nedělní zásilka následovala po pátečním jednání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a premiéra mezinárodně uznávané vlády Faíze Sarrádže v Tripolisu, jenž se brání postupu Libyjské národní armády polního maršála Chalífy Haftára, kterého podporuje parlament na východě země. První muž Turecka potvrdil podporu mezinárodně uznávané vládě a Haftara vyzval, aby „nezákonné útoky” ukončil.

Agentura Reuters později stručně informovala, že na letiště dopadly rakety a bylo část dne mimo provoz. Zranění utrpěli tři zaměstnanci libyjských aerolinek Afriqiyah Airways a zasaženo bylo i jedno letadlo.

Zřejmě se stalo terčem útoku Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, který nedávno pohrozil i útoky na turecké lodě, poté, co Turecko dodalo do Libye obrněná vozidla Kipri.  [celá zpráva]

Minulý měsíc Erdogan podporu Sarrádžově vládě podle serveru Middle East Eye potvrdil: „Máme dohodu o vojenské spolupráci s Libyí. Když přijdou s požadavkem a zaplatí, my jim ho splníme. Mají opravdu problém se slabou obranou, s vybavením.“

Od počátku tažení na Tripolis Haftarova LNA, jež má ve vzduchu převahu, už několikrát oznámila sestřelení tureckého bezpilotního letounu.

Rozdělená Libye 

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tamní dlouholetý diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě podporovaný polním maršálem Chalífou Haftarem neuznává tripolskou vládu premiéra Faíze Sarrádže. Oba kabinety mají vlastní parlament. Haftar, který ovládá většinu země, zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město.

Tripolskou vládu podporuje vedle Turecka mimo jiné Itálie, která je bývalým koloniálním vládcem Libye. Za Haftarem stojí Spojené arabské emiráty, Egypt či Rusko. Podle agentury AFP ho podporují i Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám