Hlavní obsah

Počet obětí záplav v Indii a Nepálu se blíží dvěma stovkám

Káthmándú/Dillí

Záplavy a sesuvy půdy způsobené silnými přívalovými dešti si v Nepálu od pondělí vyžádaly nejméně 99 životů. V sousední Indii tento týden kvůli prudkým dešťům zahynulo nejméně 88 lidí, informovala v pátek s odvoláním na úřady obou zemí agentura AP. Voda zaplavila silnice, poničila mosty i úrodu a způsobila sesuvy půdy, které odnesly několik domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v Nepálu a IndiiVideo: AP

 
Článek

V severoindickém státě Uttarákhand si záplavy a sesuvy půdy vyžádaly od minulého týdne 46 obětí, ve státě Kérala na jihu země v důsledku lijáků zahynulo nejméně 42 lidí. V Kérale mají v následujících dnech lijáky pokračovat.

Sesuvy půdy a záplavy jsou na severu Indie v podhůří Himálaje běžné. Podle vědců k nim však dochází častěji v důsledku tajících ledovců v souvislosti s klimatickou změnou. Monzuny v zemi obvykle trvají od poloviny června do konce září.

 V Nepálu pátrají po pohřešovaných

Záchranáři v Nepálu podle tamní policie stále pátrají po 40 pohřešovaných a panuje tak obava, že počet zemřelých ještě vzroste. Živel si většinu životů vyžádal na východě a západě hornaté země, kde tento týden vytrvale pršelo, uvedl mluvčí nepálské policie.

V Japonsku vybuchla sopka Aso. Explozi zachytila kamera

Svět

„Záchranné týmy přesouvají lidi do bezpečnějších míst a zraněné odvážejí do nemocnic,” dodal mluvčí. Zachráněno a převezeno do nemocnic zatím bylo nejméně 35 lidí, kteří se při prudkých srážkách zranili. Místní úřady se stále snaží zjistit přesný počet zasažených domácností a plný rozsah škod.

„Odplavena byla úroda a domy, což je pro rodiny, které se už tak potýkají s ničivým dopadem pandemie covidu-19, velká rána,” uvedl šéf nepálské sekce Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC). Týmy Červeného kříže pomáhají s evakuací v obou zemích, připomíná AP.

„Nepálci a Indové jsou vmáčknutí mezi pandemii a zhoršující se klimatické katastrofy, které tvrdě dopadají na miliony životů a živobytí,” uvedl za IFRC šéf nepálské pobočky.

Na La Palmě oživili kočku díky umělému dýchání, drony se chystají zachránit uvízlé psy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám