Hlavní obsah

V Japonsku vybuchla sopka Aso. Explozi zachytila kamera

Tokio

Na jihojaponském ostrově Kjúšú ve středu vybuchla sopka Aso, která vychrlila mohutný oblak tmavého kouře a popela do výšky 3,5 kilometru. Místní úřady varovaly před hrozbou žhavé lávy a padajícího kamení, žádná zranění ani škody ale nebyly hlášeny, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku vybuchla sopka AsoVideo: Reuters

 
Článek

Erupce nastala kolem 11:43 místního času (04:43 SELČ), uvedl japonský meteorologický ústav. Ten také upozornil, že obce nacházející se v blízkosti vulkánu pravděpodobně po výbuchu sopky pokryje vrstva popelu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběry na sopku Aso

Japonské úřady zvýšily varování před aktivitou sopky na třetí nejvyšší stupeň na pětibodové škále. Zároveň vyzvaly občany, aby se k vulkánu, který je jednou z turistických atrakcí na ostrově, nepřibližovali. Kontrolují také, zda jsou v pořádku všichni lezci, kteří se na hoře v době erupce nacházeli.

Sopka na La Palmě dál chrlí lávu

Evropa

Hora Aso s 1592 metry nad mořem patří k největším aktivním sopkám v Japonsku, které je jedním ze seizmicky nejaktivnějších míst planety. Na jeho území se nachází více než stovka vulkánů. Výbuch jiné japonské sopky, Ontake, nacházející se v prefektuře Nagano západně od Tokia si v září 2014 vyžádal přes 60 obětí, což byla největší katastrofa tohoto druhu za téměř 90 let.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ze sopky Aso v Japonsku se valí kouř.

Reklama

Výběr článků

Načítám