Hlavní obsah

Pákistán po masakru ve škole obnovil trest smrti za terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar

Pákistánská vláda zrušila moratorium na trest smrti. Nejvyšší trest bude možné vykonat za terorismus. Pákistán tak reaguje na úterní masakr ve vojenské škole v Péšávaru, kde bojovníci místní odnože hnutí Tálibán postříleli 132 dětí a devět učitelů a zaměstnanců.

Foto: ČTK/AP

Děti v Láhauru se modlí za zabité školáky z Péšávaru.

Článek

Ukončení moratoria vyhlásil premiér Naváz Šaríf, který se hned v úterý vydal do Péšávaru, aby dohlížel na záchranné akce. Kromě toho, že vyhlásil třídenní státní smutek, svolal do Péšávaru zasedání všech parlamentních stran, aby společně prodiskutovaly odpověď na útok tálibů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco pozůstalí podle tradice začali po soumraku pohřbívat své mrtvé, zahájila armáda nové nálety na pozice radikálů v kmenových územích provincie Chajbar a v Severním Vazíristánu. Pákistánský Tálibán v úterý oznámil, že na armádní školu zaútočil v reakci na vojenskou ofenzivu, která začala v červnu. [celá zpráva]

Premiér Šaríf slíbil tvrdou odplatu. „Pomstíme se za každou prolitou kapku krve našich dětí,“ prohlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pákistán pohřbívá oběti z péšávarské školyVideo: Reuters

Afghánský Tálibán útok odsoudil

Útok překvapivě odsoudil afghánský Tálibán, jehož bojovníci nacházejí na kmenových územích v Pákistánu útočiště. Mluvčí organizace Zabihulláh Mudžáhid označil útok za „neislámský“. Také kondoloval rodinám zabitých dětí a uvedl, že sdílí jejich smutek.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám