Hlavní obsah

Osud Kim Čong-una není jasný, v KLDR propukla nákupní horečka

Novinky,

Stav severokorejského vůdce Kim Čong-una, který údajně prodělal operaci srdce a byl na pokraji smrti, stále není znám. Navzdory mlčení severokorejských zdrojů, vše naznačuje, že Kim Čong-un není v hlavním městě Pchjongjangu. Nelze vyloučit, že byl převezen do Číny. Komentátor časopisu Time Ian Bremmer se už v pátek zamýšlel, co by se mohlo stát, kdyby Kim už nebyl schopen vládnout, nebo zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

V pátek jihokorejská agentura Newsis uvedla s odvoláním na zdroje z jihokorejské tajné služby, že Kimův obrněný vlak je v přístavním městě Wonsan, kde se měl 15. dubna účastnit slavnostního otevření turistického resortu, což se ale nestalo. Letadlo, kterým cestuje, je sice na letišti v Pchjongjangu, ale pryč jsou z hlavního města i limuzíny, které používá.

Server DailyNK, který čerpá z informací od přeběhlíků ze Severní Koreje, uvedl na počátku týdne, že se Kim po operaci zotavuje v lázních v horách Kumkang. CNN uvedla, že je ve velmi vážném stavu. Nelze však také vyloučit, že se Kim snaží vyhnout koronavirové epidemii. Ve Wonsanu už byl předtím při dělostřeleckém cvičení a hlavní město opustil poté, co několik vysoce postavených členů Korejské strany práce skončilo v karanténě kvůli nákaze covid-19. Je možné, že se vrátil právě do Wonsanu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Dobře informovaný web NK News uvedl, že v Pchjongjangu vypukla nákupní horečka, poté, co vedení země oznámilo, že se omezí dovoz „nepotřebných věcí“. Ceny začaly okamžitě stoupat. Omezit dovoz se rozhodla vláda spolu s ústředním výborem Korejské strany práce 22. dubna, nákupní horečka ale propukla už 18. dubna, tedy tři dny poté, co se Kim neúčastnil oslav výročí narození svého děda Kim Ir-sena, který stál u zrodu KLDR. To naznačuje, že v zemi nepanuje běžná situace. Nelze ale vyloučit, že nákupní horečka souvisí se strachem z covid-19.

Kim poslal blahopřání Asadovi, zatímco svět spekuluje o jeho zdravotním stavu

Svět

Server NK News napsal, že přes čínsko-severokorejskou hranici už přejel vlak z Číny, což naznačuje, že se přerušený obchod obnovil. Byl zastaven na konci ledna poté, co KLDR uzavřela hrance s Čínou kvůli epidemii koronaviru. Rýže i ostatní základní potraviny jsou stále k dostání, ale dovážené potraviny jsou nyní dvakrát tak drahé.

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Že se děje něco nezvyklého, však naznačuje i větší aktivita Kimovy mladší sestry. Kim však zmizel z očí už v roce 2014, kdy nebyl vidět pět týdnů. Neúčastnil se tehdy ani oslav výročí založení strany. Spekulovalo se o puči i o zdravotních obtížích, měl trpět dnou.

Experti se ale shodují, že západu chybějí z KLDR lepší informace. Nemají je zřejmě ani tajné služby. Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek řekl, že si myslí, že zprávy CNN, že je Kim ve vážném stavu a ohrožený na životě, jsou nekorektní a nepřesné. Zdůraznil však, že v to doufá, což ukazuje, že ani on nemá informace.

Basketbalista Dennis Rodman, který se se s Kimem sešel, řekl, že se za něj modlí a doufá, že je to jen fáma.

Reklama

Výběr článků

Načítám