Hlavní obsah

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Washington
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je po operaci ve vážném stavu. S odvoláním na nejmenovaného amerického činitele seznámeného se situací to v úterý napsal server televizní stanice CNN. Kancelář prezidenta Jižní Koreje to ale následně popřela. Uvedla, že nemá informace o tom, že by se v zemi dělo něco mimořádného.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

CNN uvedla s odvoláním na zdroj z tajných služeb, že je Kim po operaci „ve smrtelném ohrožení”. Další zdroj prý televizi řekl, že obavy o Kimovo zdraví jsou opodstatněné, není ovšem možné říci, jaký je ve skutečnosti jeho stav.

Jihokorejský web Daily NK, který získává informace od přeběhlíků z KLDR, uvedl, že Kim prodělal operaci srdce a zotavuje se po „kardiovaskulárním chirurgickém zákroku” ve vile v horách Kumkang na východním pobřeží. Zdraví předsedy Kima je podle něj podlomené kvůli tomu, že má nadváhu, kouří a je přepracovaný.

Kim Čong-un chyběl na velkých oslavách, spekuluje se o jeho zdraví

Svět

Jižní Korea ale zvěsti popřela. „Nemáme co potvrdit. V Severní Koreji nebyly zaznamenány žádné nezvyklé aktivity,“ uvedl mluvčí jihokorejského prezidenta Kang Min-sok podle agentury Jonhap.

Spekulace o Kimově zdravotním stavu vypukly v polovině dubna, když se 36letý autoritářský vůdce výjimečně a bez vysvětlení neobjevil na oslavách narozenin svého dědečka a zakladatele KLDR Kim Ir-sena. Naposledy byl na veřejnosti spatřen o čtyři dny dříve na jednání vlády. Podle některých médií měl 12. dubna podstoupit operaci.

V Pchjongjangu jde život normálně

Severokorejský zdroj specializovaného jihokorejského serveru NK News uvedl, že v Pchjongjangu je vše, jak bývá. Dodal však, že to neznamená, že by neprodělal Kim operaci.

KLDR přísně kontroluje veškeré informace, jež se týkají jejího předsedy, kolem něhož se pěstuje silný kult osobnosti. Pozorovatelé se proto musí spoléhat buď na indicie ze státní propagandy, nebo na zdroje zevnitř režimu. I tajné služby se někdy ohledně událostí v zemi mýlí.

Bývalý americký agent NK News řekl, že USA „to rozhodně sledují“, a zmínil starší potíže Kima s nohou. Podle něj však není dobré brát podobné zprávy příliš vážně: „Nebuďte překvapeni, když se brzo ukáže, jako by neměl žádné zdravotní potíže.“

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na hoře Pektu

Jihokorejské ministerstvo sjednocení, které má na starosti vztahy mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrově, již dříve uvedlo, že informace CNN a Daily NK nemůže potvrdit.

Zahraniční kancelář čínské komunistické strany Reuters rovněž sdělila, že nemá informace o tom, že by byl Kim Čong-un vážně nemocný. Čína je nejbližším mezinárodním spojencem KLDR.

Severní Korea v posledních týdnech vypálila několik raket krátkého doletu. Poslední test protilodních střel s plochou dráhou letu ze 14. dubna však Kim Čong-un výjimečně nepozoroval, i když na předchozí letošní osobně dohlížel, a ani se o nich nezmínila státní televize.

KLDR odpálila několik střel krátkého doletu do moře

Svět

Nekonala se ani oslava dokončení turistického resortu Wonsan-Kalma naplánovaná na 15. dubna.

Nepřítomnost vůdců na veřejných oslavách často vzbuzuje spekulace o jejich zdraví, které však mnohdy nejsou podložené.

Kim osobně dohlížel na cvičení dělostřelectva

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám