Hlavní obsah

Omikron může vytlačit deltu, míní jihoafrický expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Nová varianta koronaviru SARS-CoV-2, označovaná jako omikron, by mohla vytlačit vysoce nakažlivou a nyní převažující variantu delta. Agentuře Reuters to sdělil ředitel jihoafrického Národního institutu pro přenosné choroby (NICD) Adrian Puren.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Vakcinační vlak v JAR

Článek

„Přemýšleli jsme o tom, co porazí deltu. To byla vždycky otázka, přinejmenším ohledně nakažlivosti. Tato varianta by to pravděpodobně mohla být,“ řekl Puren o omikronu. Dodal, že pokud se prokáže výrazně vyšší nakažlivost, mohlo by to vést k prudkému nárůstu případů, který by mohl vytvořit tlak na nemocnice.

Někteří experti však předpokládají, že varianta by mohla mít méně vážný průběh. Jiní se ale obávají, že by na ni stávající vakcíny nemusely být tak účinné. Jasno bude za několik týdnů.

Desetinásobný počet případů

Puren dodal, že je zatím příliš brzy i na odhad, jestli omikron už vytlačil v JAR deltu, protože sekvenace zatím v zemi potvrdila jen 87 případů nákazy touto variantou. Že vytlačuje deltu, však možné je, protože v nejlidnatější jihoafrické provincii Gauteng začalo přibývat hodně nově nakažených a podle NICD se omikron mezi sekvenovanými vzorky nakažených v provincii objevuje relativně často.

Lékařka z JAR popsala nezvyklé příznaky nákazy omikronem

Koronavirus

Poslední vlna epidemie vyvolaná variantou delta měla svůj vrchol v Jihoafrické republice na počátku července, což je na jižní polokouli zimní období, kdy bylo zaznamenáno přes 26 000 případů za den. Ve srovnání s touto dobou jsou stávající čísla zatím nízká. V pondělí bylo odhaleno 2270 případů, v neděli 2848 a v sobotu 3220. Je to však desetkrát více než o týden dříve.

Za nárůstem může stát omikron

V provincii Gauteng od počátku listopadu stoupl podle stanice NBC počet hospitalizovaných o skoro 400 procent. Během prvního listopadového týdne ze 120 na 580. Hospitalizovaných přibývá i v dalších provinciích. Není však jasné, zda jsou všichni nakaženi novým koronavirem, nebo je příčina jejich obtíží jiná.

Varianta omikron byla v Nizozemsku zachycena dříve, než se dosud myslelo

Koronavirus

Mikrobioložka z NICD Anne von Gottenbergová uvedla, že se zdá, že počty nakažených stoupají po celé zemi. „Zkoumáme data velmi pečlivě, ale v tuto chvíli si nejsem úplně jistá, jestli to můžeme spojovat s omikronem. Zdá se, že některé hospitalizace mohly začít ještě předtím, než se objevil omikron. Vidíme tu také nárůst případů chřipky v minulém měsíci.“

Není jasné, jak dlouho je omikron na scéně

Otázkou je, kdy se začala nová varianta šířit. Omikron se objevil v Nizozemsku týden předtím, než o něm Jižní Afrika 24. listopadu informovala Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Byl zjištěn u vzorků odebraných už 19. a 23. listopadu, které nizozemský Národní institut pro veřejné zdraví (RIVM) nechal znovu prověřit.

To podle americké veřejnoprávní stanice NPR může vyvolat otázky o původu viru. „Není jasné, kde se tato varianta objevila,“ uvedl zdravotnický server STAT. „Může to být tak, že Jižní Afrika a Botswana ji odhalily nejdřív, protože mají dobré sítě pro sekvenaci (genů).“

Prvními detekovanými případy nákazy omikronem jsou zřejmě čtyři lidé z Botswany, diplomaté, jimž vyšel 11. listopadu pozitivně test provedený před odjezdem. Když se jejich vzorky podrobněji prozkoumaly, zjistilo se, že jde o novou variantu. Botswana nesdělila, kam odcestovali, a uvedla, že od té doby nalezla ještě dalších 15 případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám