Hlavní obsah

Ochranné pomůcky docházejí, je třeba rychle jednat, varovala WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) v noci na středu varovala, že rychle docházejí ochranné pomůcky, jako jsou masky a brýle pro zdravotnický personál. Důvodem je vysoká spotřeba, panické nákupy i manipulace trhu. Vyzvala k nárůstu produkce o 40 procent.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Vojáci v Jižní Koreji dezinfikují ve městě Daeg chodníky.

Článek

„Mám obavy, že schopnost zemí reagovat bude zrazena značným a rostoucím narušením globálních dodávek osobních ochranných pomůcek způsobeným rostoucí poptávkou, jejich hromaděním a zneužíváním,“ řekl v Ženevě předseda WHO Tedros Adhanom Gebreyesus.

Podle něj by nedostatek pomůcek mohl způsobit vážné problémy při boji s nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. „Nemůžeme zastavit Covid-19 bez ochrany našeho zdravotnického personálu,“ uvedl Gebreyesus.

„Bez zajištění dodavatelského řetězce je riziko pro zdravotníky bojující na celém světě s Covid-19 reálné,“ varoval na Twitteru šéf Světové zdravotnické organizace.

Thajští spekulanti prodávali použité roušky posbírané na skládkách

Koronavirus

„WHO vyzývá průmysl a vlády, aby zvýšily výrobu osobních ochranných pomůcek o 40 procent, aby se vypořádaly s globální poptávkou kvůli epidemii Covid-19. Průmysl a vlády musejí jednat rychle, aby zvýšily dodávky, omezily restrikce na export a uplatnily opatření proti spekulacím a hromaděním zásob,“ dodal na sociální síti.

Ministerstvo zdravotnictví ČR v úterý rozhodlo, že od středy zakazuje vývoz všech respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku a jejich prodej komukoli mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

Koronavirus

WHO odhaduje, že pro zvládnutí epidemie viru Covid-19 bude potřeba 89 milionů zdravotnických masek, 76 milionů párů chirurgických rukavic a 1,6 milionu ochranných brýlí.

Gebreyesus dodal, že WHO poslala více než půl milionu ochranných pomůcek do 27 zemí.

Světová banka oznámila, že poskytne 12 miliard dolarů na okamžitou pomoc zemím postiženým koronavirovou epidemií. Podpora jde do zdravotnictví i ekonomiky, která utrpěla kvůli nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám