Hlavní obsah

Německo končí s evakuací z Kábulu o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Německo ukončí své evakuační lety o víkendu, informoval server deníku Bild s odkazem na bezpečnostní kruhy. Důvodem je konečné rozhodnutí o stažení amerického vojska k 31. srpnu, Německo proto musí své ozbrojené síly z bezpečnostních důvodů stáhnout ještě před nimi, píše Bild.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zoufalí Afghjánci čekají po kolena ve vodě a v odpadcích před kábulským letištěmVideo: Reuters

 
Článek

„Bez Spojených států amerických nemůžeme pokračovat v evakuaci,“ potvrdila kancléřka Angela Merkelová.

Německá armáda evakuovala z letiště v Kábulu dosud kolem 4600 lidí, potvrdilo ministerstvo zahraničí. Byli to němečtí občané, afghánští pracovníci humanitárních organizací, spolupracovníci bundeswehru a německých organizací rozvojové pomoci a občané jiných zemí.

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Svět

V úterý bylo přepraveno do uzbeckého Taškentu 983 osob, což je nejvyšší počet evakuovaných od počátku operace před více než týdnem, napsalo ministerstvo na Twitter.

Podle generálního inspektora bundeswehru Eberharda Zorna stále zbývá přepravit do bezpečí zhruba 5000 osob.

Polsko do Varšavy evakuovalo zatím 770 Afghánců

Evropa

Situace před hlavní bránou kábulského letiště je ale dramatická, popisuje Paul Ronzheimer, reportér deníku Bild z místa.

„Před bránou na letiště vládne naprostý chaos a panika. Aktuálně tam je kolem 20 tisíc lidí. Snaží se dostat dovnitř, ale vědí, že to nestihnou, že budou muset zůstat v Kábulu. Ty scény, co se tam odehrávají, to se nedá popsat,“ uvádí.

Z Afghánistánu se už evakuují i Rusové, odvážejí i Ukrajince

Svět

Předseda Asociace německých ozbrojených sil André Wüstner varoval před bezpečnostním rizikem, které se zvyšuje postupně se stahováním amerických vojsk.

„Afghánci na jedné straně vědí, že časové okno zavírá, že se smyčka Tálibánu utahuje, což opět zvýší tlak ve směru na letiště,“ uvedl ve středu Wüstner. Podle jeho slov existují zprávy, že ve městě jsou sebevražední atentátníci a nebezpečí útoků je „enormní“. „Víme, že existují různé teroristické skupiny. Lidé, kteří mají v Afghánistánu různé zájmy a pokusí se na sebe upozornit,“ řekl.

Foto: US Marines, Reuters

Evakuace nezletilých na letišti Hámida Karzáího v Kábulu

Reklama

Výběr článků

Načítám