Hlavní obsah

Polsko do Varšavy evakuovalo zatím 770 Afghánců

Právo, pm
Varšava

Deset polských evakuačních letadel přivezlo do středečního rána z Kábulu do Varšavy kromě Poláků působících v zemi také 770 Afghánců. Jde o blízké spolupracovníky polské vojenské mise i diplomaty a jejich rodinné příslušníky.

Foto: Profimedia.cz

Poláci evakuují své občany a Afghánce do Varšavy

Článek

„Oni v minulosti pomáhali nám a teď je řada na nás. V zatím posledním, desátém letadle jsme přivezli 116 Afghánců včetně 37 dětí ve věku do pěti let. Všichni se z bezpečnostních důvodů nacházejí na utajených místech,” uvedl v TVN náměstek ministra zahraničí Marcin Przydacz.

„Nemůžeme zaručit, že do 31. srpna stihneme evakuovat všechny, kteří nás o to požádali. Jsou jich tisíce, ale uděláme všechno, co je v našich silách,” uvedl.

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Svět

Przydacz zároveň připomněl, že do konce června letošního roku, kdy polští vojáci ukončili svou misi v Afghánistánu, evakuovali do Varšavy všechny afghánské spolupracovníky s jejich rodinami, kteří o to tehdy projevili zájem. Jednalo se o osoby, které se mohly obávat represí ze strany Tálibánu.

Po vyostření situace v Afghánistánu se přihlásili ještě další. I ty se Poláci snaží z Kábulu dostat.

Lidi z Afghánistánu evakuují Poláci nejprve z Kábulu do Uzbekistánu a odtamtud civilními letadly do Varšavy. Protože už v Afghánistánu nebyli žádní polští vojáci, rozhodl se prezident Andrzej Duda vyslat do Kábulu 100členný kontingent, který intenzivně pomáhá při evakuaci, uvedla TVN.

Reklama

Výběr článků

Načítám