Hlavní obsah

Nad Pákistánem se zřítilo americké letadlo, kmeny tvrdí, že je sestřelily

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÍSLÁMÁBÁD

Pákistánští specialisté začali ve středu zkoumat vrak bezpilotního letadla, které se zřítilo při hranicích s Afghánistánem. Místní kmeny tvrdí, že stroj sestřelily. Spojené státy ztrátu podobného stroje popírají.

Článek

„Vrak bezpilotního letadla byl bezpečnostními silami vyzvednut a příčina jeho pádu je otázkou podrobného vyšetřování,“ oznámil mluvčí pákistánské armády.

„Průzkumný bezpilotní letoun, který v noci přelétával afghánsko-pákistánskou hranici, havaroval na naší straně hranice,“ upřesnil a k příčině pádu stroje dodal: „Zřejmě měl poruchu.“

O původu stroje se nezmínil, ale příslušníci bezpečnostních sil jsou přesvědčeni, že byl americký. Pentagon však ztrátu popírá: „Nemáme žádnou zprávu o ztrátě bezpilotního letadla ministerstva obrany,“ uvedl podplukovník Mark Wright. Stejné stroje však mají ve výzbroji i další země sil ISAF působící v Afghánistánu.

Kmeny tvrdí, že stroj sestřelily

Podle obyvatel stroj neměl poruchu, ale byl sestřelen. „Bezpilotní letadlo, které létalo v noci nad Vazíristánem, bylo střeleno v malé výšce obyvateli oblasti u hranic s Afghánistánem,“ uvedl kmenový stařešina Málik Mirgul z Angur Addy, kde byl před několika dny zahnán střelbou americký výsadek směřující do Pákistánu.

Paštunové ve středu uvedli, že zahájili palbu na další špionážní letadlo, ale netrefili ho. Zvuk těchto letadel vyvolává obavy obyvatel, protože mnohdy nesou i rakety, které vypalují na domy, kde údajně žijí radikálové. Při jejich útocích už zahynulo přes deset civilistů.

Pákistánská armáda popřela, že by stroj sestřelila sama, i když tři pákistánští zpravodajci dál trvají na tom, že ho sestřelili společně pákistánští vojáci a bojovníci kmenů. Armáda už dostala rozkaz střílet po amerických jednotkách, které proniknou na pákistánské území nebo do pákistánského vzdušného prostoru. Tvrzení armády proto může být účelové.

Napětí mezi USA a Pákistánem

Potvrdí-li se, že letadlo sestřelili Pákistánci, bude to už třetí zářijový incident mezi americkými jednotkami a Pákistánem na území Pákistánu. U prvního zahynulo 15 lidí. Americká snaha zasahovat proti radikálům na pákistánské území vyvolává prudký odpor místních obyvatel i Islámábádu. USA však tvrdí, že bez ní neporazí Tálibán.

O situaci na hranici mají v rámci zasedání Valného shromáždění OSN jednat americký a pákistánský prezident George Bush a Ásif Alí Zardárí. Ten chce sice zůstat spojencem USA v boji proti terorismu, ale zároveň dává velmi jasně najevo, že si Pákistán bude bránit územní svrchovanost.

Reklama

Související články

USA přiznaly vojenské operace v Pákistánu

Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci ve středu pronikli z Afghánistánu do Pákistánu a útočili na pozice afghánského fundamentalistického hnutí Tálibánu...

Výběr článků

Načítám