Hlavní obsah

Na stěně Ho Či Min, Marx i Lenin. Sjezd vietnamských komunistů vybere vedení země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Hanoj, kde začne v úterý 13. sjezd komunistické strany Vietnamu, působila v pondělí jako z jiného světa. Zatímco se v řadě států světa zostřují opatření na hranicích a zpřísňují se nařízení kvůli pandemii, v hlavním městě Vietnamu se sjelo na 1600 delegátů na devítidenní sjezd, kde se bude rozhodovat o výměně stranického vedení i o vedení země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnam se chystá na sjezd komunistické stranyVideo: Reuters

 
Článek

Sjezd se koná za poměrně dobré epidemické situace. Vietnam s 95 miliony obyvatel patří mezi země vykazující příznivé statistiky - evidují tam 1549 případů a jen 35 obětí.

Země zažila dva vrcholy pandemie, jeden na přelomu března a dubna a druhý vážnější v létě, kdy na počátku srpna přibývalo přes 30 nakažených.

I tak bylo před zahájením sjezdu dvakrát testováno nejen všech 1587 delegátů reprezentujících 5,1 milionu členů strany, ale celkem 10 tisíc lidí, kteří mají co do činění se sjezdem.

Delegáti ovšem nemusejí mít roušky a mohou sedět vedle sebe.

Foto: Thanh Hue, Reuters

Sjezdová výzdoba v Hanoji

V Hanoji byly vyvěšeny rudé vlajky a slavnostně vyzdobený je i národní sjezdový palác. Delegáti ještě před první schůzí navštívili ve městě mauzoleum bojovníka za nezávislost Vietnamu, revolucionáře Ho Či Mina, jehož portrét zdobí stěnu sjezdového sálu společně s portréty Karla Marxe a Vladimira Iljiče Lenina.

Delegáti už v pondělí zvolili předsednictvo sjezdu a pracovní program.

Zatímco před pěti lety se na sjezdu střetli konzervativci s reformátory, kteří vyhráli, nyní se čeká, že sjezd potvrdí stávající linii, protože země zažívá ekonomický růst. Očekává se, že růst HDP by měl v příštích pět letech činit přes sedm procent, k čemuž přispělo i zvládnutí pandemie.

Foto: Hau Dinh, ČTK/AP

Policista řídí dopravu před hanojským Národním sjezdovým střediskem.

Otázkou ale je, zda nedojde k výměně vedení, protože prezident a stávající 76letý šéf strany Nguyen Phu Trong, který končí své druhé funkcí období v čele partaje, má zdravotní potíže. Nenavštívil ani mauzoleum.

Analytici přesto očekávají, že bude zvolen i potřetí. To by mu umožnilo pokračovat v protikorupční kampani, díky níž se zbavil i některých svých politických soupeřů, uvedla agentura AFP.

Na závěr sjezdu, který se koná převážně za zavřenými dveřmi, bude zvolen i prezident a premiér. Podle AFP by místo Nguyena Phu Tronga mohl do prezidentského křesla usednout stávající 66letý premiér Nguyen Xuan Phuc, který je oceňován za zvládání koronavirové krize i ekonomické úspěchy. Nguyen Phu Trong by pak už jen vedl stranu.

Foto: Kham, Reuters

Stávající vietnamský prezident Nguyen Phu Trong

Vedení už kandidáty na jednotlivé posty zná, ale dopředu se o nich nemluvíi.

V zemi funguje systém vlády jedné strany, i když se v ní rozvíjí tržní hospodářství, . Na počátku ledna tam byli k trestům od 11 do 15 let vězení odsouzeni tři novináři za kritiku režimu.

Sjezd sleduje i početná vietnamská komunita v ČR.

Foto: Thanh Hue, Reuters

Plakát k 13. sjezdu vietnamských komunistů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám