Hlavní obsah

Na jednoho z teroristů upozorňovali Francii dvakrát Turci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední rok je před ním dvakrát varovali, přesto jim proklouzl. Jméno devětadvacetiletého Francouze Omara Ismaila Mostefaie, jednoho z teroristů v Paříži, jehož identifikovali podle nalezeného kusu prstu, nebylo francouzské tajné službě neznámé. Loni v prosinci a letos v červnu na něj upozorňovala turecká bezpečnost. Uvedla to televize Al-Džazíra.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci odvážejí zraněného muže z koncertní budovy Bataclan. Trojice teroristů tam postřílela 89 lidí.

Článek

Francouzský ministr vnitra podle serveru EUobserver v úterý prohlásil, že za útoky, při nichž bylo zabito 129 lidí, stáli „lidé, které naše služby neznaly“. Jak ale řekl nejmenovaný zástupce turecké bezpečnosti, na Mostefaie upozorňovaly turecké úřady své francouzské kolegy za poslední rok dvakrát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Z Francie se ale v té věci neozvali nazpět. Až teprve po útocích v Paříži obdržely turecké úřady žádost o informace o Omaru Ismailovi Mostefaiovi,“ řekl nejmenovaný zdroj arabské stanici.

Mostefai v koncertním sále Bataclan zastřelil možná několik desítek lidí, než odpálil výbušniny, které měl připásané na těle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

O možném selhání tajných služeb se hovořilo také po teroristických útocích v redakci Charlie Hebdo a v židovské prodejně potravin v Paříži na počátku roku. Tehdy vyšlo najevo, že zpravodajci sice atentátníky delší dobu sledovali, ale nakonec sledování odvolali, protože nepozorovali nic podezřelého a objevily se nové priority. [celá zpráva]

K větší a lepší výměně informací mezi tajnými službami mezitím vyzval belgický ministr zahraničí Didier Reynders. Americký prezident Barack Obama už v pondělí ohlásil novou dohodu o těsnější spolupráci mezi americkými a francouzskými službami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám