Hlavní obsah

Musíme se připravit na válku, řekl tchajwanský šéf diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu řekl ve středu v rozhovoru pro CNN, že se ostrov potřebuje připravit na válku kvůli rostoucím čínským vojenským hrozbám a provokacím, kdy Peking opakovaně vyslal k ostrovu přes dvacet vojenských letadel.

Foto: Ann Wang, Reuters

Tchajwanský letoun AIDC F-CK-1

Článek

„Jako lidé, kteří na Tchaj-wanu rozhodují, nemáme jinou možnost, musíme být připravení,“ řekl Wu. „Když čínská vláda říká, že by se nezřekla použití síly a provádí okolo Tchaj-wanu vojenská cvičení, měli bychom spíše věřit tomu, že je to reálná hrozba,“ dodal.

Letadla sice nenarušila přímo vzdušný prostor Tchaj-wanu, jen se k němu velmi těsně přiblížila, ovšem podle Wua jsou takové vojenské akce projevem hybridní války, která má oslabit důvěru v demokracii na ostrově: „Používá dezinformační kampaně a vojenské zastrašování, aby vyvolala silnou úzkost mezi tchajwanským lidem.“

Obvinil Peking, že sponzoruje společnosti zveřejňující nepravdivé příběhy, aby tchajwanskou populaci rozdělil. Jsou mezi nimi i zprávy, které nadsazují počet obětí covidu-19 na ostrově. Podle něj také Čína šíří po síti zvěsti, že USA, které poslaly Tchaj-wanu 2,45 milionu dávek vakcín, se rozhodly očkovat domácí mazlíčky místo toho, aby na ostrov poslaly další dávky.

Termín asymetrická válka označuje konflikt, ve kterém se výrazně liší vojenské síly jednotlivých válčících stran. Vojensky slabší strana musí tudíž přistoupit k nekonvenční strategii a nalézt jiné způsoby, jakými se svému protivníkovi vyrovnat.

Wu také upozornil, že pro Peking je Tchaj-wan překážkou v uplatnění jeho neoprávněných teritoriálních nároků na Jihočínské moře: „Je to čínské autoritářství, které se pokouší rozšířit svůj vlastní vliv daleko za svými hranicemi, dokonce na západní polokouli. Chtějí zavést mezinárodní autoritářský pořádek.“

Čína poslala nad Tchaj-wan rekordní počet 28 vojenských letadel

Svět

„Musíme se zapojit do asymetrického konfliktu, aby Čína porozuměla, že tu jsou náklady, které by musela zaplatit, jestliže by rozpoutala válku proti Tchaj-wanu,“ dodal Wu.

Čína považuje Wua za tvrdého separatistu 

Wu, který je ministrem zahraničí od roku 2018, byl v květnu obviněn Pekingem, že je tvrdý separatista, když na tiskové konferenci uvedl, že by při napadení Čínou měl Tchaj-wan bojovat do posledního dne.

USA darují Tchaj-wanu statisíce dávek vakcíny

Svět

„Zastavení tchajwanské nezávislosti je nutnou podmínkou pro udržení mírových vztahů napříč (tchajwanským) průlivem,“ řekla mluvčí čínského ministerstva Ču Feng-lien. „Joseph Wu opakovaně a arogantně provokoval tchajwanskou nezávislostí. My podnikneme všechna nutná opatření, abychom v souladu se zákonem takové tvrdé zastánce tchajwanské nezávislosti vážně potrestali,“ dodala.

Wu na vyjádření reagoval slovy, že je poctěn, že byl napaden komunistickými úřady v Pekingu: „Autoritářství nemůže tolerovat pravdu. Jestliže budou dál říkat, že mě chtějí pronásledovat po zbytek života, tak mi to nedělá žádné starosti.“

Od konce čínské občanské války v roce 1949 mají pevninská Čína i Tchaj-wan vlastní vlády. Peking nahlíží na Tchaj-wan jako na odštěpeneckou oblast, která je součástí Číny, i když komunistická armáda nikdy ostrov neobsadila a komunistická vláda ho nikdy nespravovala. Tchaj-wan se naopak dlouho považoval za jediného zákonného zástupce Číny.

Před 70 lety vyhlásil maršál na Tchaj-wanu Čínskou republiku

Historie

V roce 1992 byla nastolena křehká rovnováha, když se obě strany shodly na tom, že je jen jedna Čína, ale každá strana to interpretuje jinak. V roce 2019 vyzval čínský prezident Si Ťing-pchin Tchaj-wan, aby se s Čínou v míru spojil, ale nevyloučil přitom použití síly. Protože Čína v posledních letech tvrdě pronásleduje separatistické tendence, představuje vojenská síla ČLR pro Tchaj-wan přetrvávající hrozbu.

Stávající prezidentka Cchai Jing-wen ale tuto dohodu z roku 1992 odmítá a opakovaně naléhala na Peking, aby uznal nezávislost ostrova.

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu

Svět

Wu řekl, že taky nemůže akceptovat sjednocení s Čínou zejména po omezení práv Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám