Hlavní obsah

Lidé vyrabovali všechno, stěžuje si kazašský prodejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Almaty

Po bouřlivých protestech v kazachstánském Almaty zůstala spoušť. Několik úředních budov je vypáleno, vyrabovány byly desítky obchodů a restaurací. Jedním z postižených je i Andrej Michajlovič, který se přišel podívat do svého obchodu s oděvy ve vyrabovaném obchodním středisku na okraji největšího kazachstánského města.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyrabované obchody v AlmatyVideo: AP

 
Článek

„Lidé vyrabovali všechno. Během tří dnů vzali všechno zboží a vykradli celé místo,“ řekl prodejce textilu BBC.

„Naše ztráty jsou ohromné, mnoha lidem nyní nezůstalo nic, z čeho by mohli žít,“ dodal, když dorazil s reportérem BBC na místo.

Když se přiblížili k nepohyblivému eskalátoru, zastavilo je několik výstřelů. Byli to vojáci, kteří nyní místo střeží, aby nezmizelo ani to málo, co zbylo.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Vypálená pobočka banky Chalyk v Almaty

„Nájezdníci rozbili okna, pronikli do budovy a rozmlátili bankomaty, aby se dostali k penězům,“ vzpomínal na první noc rabování poblíž bydlící Jedil.

Sám šel s přáteli pomoci střežit obchody. „Samozřejmě že jsme byli vyděšení. Stříleli na nás. Ochranka obchodního centra se je pokusila bránit proudem vody z požárních hadic, ale bylo to k ničemu,” přiznal.

Rabující na několika místech založili ohně. „Všude byl kouř. Snažili jsme se je uhasit, volali jsme hasiče, ale telefony nefungovaly,“ dodal Jedil.

Obraz zkázy v kazachstánském městě Almaty

Blízký a Střední východ

Reportér BBC také cestou na náměstí Republiky viděl tři mrtvé v autech.

„Vypadalo to, že byli zastřeleni nebo zemřeli při haváriích. Jedno vozidlo narazilo do stromu, další leželo v příkopu na boku. Vypadalo to, jako by náhle ztratili kontrolu nad řízením, když se před něčím pokoušeli uniknout,” uvedl.

V době největších bojů ale seděl v hotelu, slyšel výbuchy, střelbu i dávky z automatů. Viděl nebe ozářené zábleskovými granáty. „Byl jsem šokován, jak rychle se násilí rozšířilo,” dodal reportér BBC.

Kazachstán opustil bývalý vládce Nazarbajev i s dcerami a jejich rodinami

Svět

Dav byl ozbrojen, protože se mu podařilo odzbrojit policisty a napadnout policejní stanice. Odnesl si zbraně, díky nimž vyraboval obchody se zbraněmi.

Agresivní dav mladých nezaměstnaných

Vláda demonstranty označuje ze bandity a teroristy a z nepokojů viní zahraniční elementy i aktivisty.

Politický analytik Dosym Satpajev má však jiný názor. Podle něj tvořili agresivní jádro davu mladí nezaměstnaní z chudých rodin.

„Když se podíváte na velká kazašská města, najdete hodně nezaměstnaných, a to je potenciálně agresivní masa. Nyní se tito lidé pokusili využít událostí v Almaty pro své vlastní cíle,“ uvedl Satpajev.

Protesty proti zdvojnásobení cen pohonných hmot a potravin začaly na západě země 2. ledna.

Zpočátku byly pokojné, ale ve středu propuklo násilí v Almaty jen několik hodin poté, co vláda podala demisi a prezident oznámil, že se ceny paliv i základních potravin budou regulovat a vrátí se na úroveň z loňského roku.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět

Za protesty podle BBC stojí zhoršující se ekonomická situace obyvatel.

Ti očekávali, že po odchodu prezidenta Nursultana Nazarbajeva v roce 2019 nastanou změny, ale jeho nástupce Kasym-Žomart Tokajev pokračoval v politice autoritářského předchůdce, který byl u moci tři desítky let.

Boj o moc mezi elitami

Někteří pozorovatelé ale nesouhlasí se Satpajevovým názorem, že šlo explozi hněvu mladých nezaměstnaných. Na to byly podle nich bouře příliš rozsáhlé.

Domnívají se, že došlo k boji o moc mezi Tokajevem a zastánci Nazarbajeva, čemuž by mohlo nasvědčovat, že byl zatčen vlivný šéf Pronazarbajevovy tajné služby Karim Masimov.

I reportér BBC Steve Rosenberg uvádí, že roste přesvědčení, že protesty jsou spojené s bojem o moc.

Dcera kazachstánského exprezidenta Alija se na nějaký ten dolar neohlíží

Svět

Tokajev minulý týden vystřídal Nazarbajeva i v čele Rady národní bezpečnosti, kde exprezident zůstával i po odchodu z funkce prezidenta. Odvolán byl i náměstek Výboru pro státní bezpečnost, Nazarbajevův synovec.

Situace v zemi je podle bezpečnostního výboru pod kontrolou a stabilizovaná. V Almaty začalo rozebírání barikád, uvedla ČTK. Ministerstvo vnitra oznámilo, že při protestech bylo zatčeno 7939 lidí,  zemřelo při nich 164 osob.

Satpajev přiznává, že soupeření elit o moc po Nazarbajevově odchodu destabilizuje zemi. Podle něj však nemusí jít přímo o střetnutí mezi oběma vůdci, ale mezi jejich příznivci.

Foto: Pavel Mikheyev, Reuters

Vybrakovaný obchod s elektronikou v Almaty

Reklama

Výběr článků

Načítám