Hlavní obsah

Libye je bez premiéra

Tripiolis

Nově zvolený libyjský premiér Mustafa Abú Šagúr byl v neděli odvolán, protože ani napodruhé nezískal jeho kabinet většinu v parlamentu. Tentokrát přitom navrhoval jen ustavení nouzové vlády s deseti ministry. Parlament to odmítl 125 hlasy proti 44. Minulý týden odmítl jeho kabinet s 29 ministry.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Demonstranti z Baní Valídu protestují před budovou libyjského kongresu v Tripolisu během nedělního jednání o vládě.

Článek

Abú Šagúr byl prvním zvoleným premiérem po pádu Muammara Kaddáfího. Svého postu se ujal 12. září.

Před nedělním hlasováním řekl, že chce Libyi jednotnou bez regionalismu, a vyzval členy parlamentu, aby „přijali svou zodpovědnost v historickém okamžiku“. Abú Šagúr při jejím sestavování bral v potaz hlavně schopnosti a k regionálním nebo politickým aspektům nepřihlížel.

Ve čtvrtek nebyla schválena jeho vláda, protože nereprezentovala významné oblasti a prý také postrádala kvalifikované odborníky. Větší zastoupení ve vládě chtěla města Zavíja, Benghází a Misuráta, která nesla tíži bojů proti Kaddáfímu. Už během jednání napadli budovu kongresu v Tripolisu bojovníci ze Zavíje a vyzývali premiéra k rezignaci.

I v neděli před budovou kongresu demonstrovali lidé, tentokrát z Baní Valídu.

Abú Šagúr si stěžoval, že jednání se stranami byla velmi obtížná, protože jedna strana chtěla 11 křesel, další devět. Odmítl to jako nátlak a politikaření.

Podle jednacího řádu čeká Všeobecný národní kongres nyní volba nového šéfa vlády.

Libyí rok po svržení Kaddáfího zmítají klanové a kmenové boje. Panuje strach, že se země může rozpadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám