Hlavní obsah

Krvavé masakry, mučení a genocida. Hazárové se děsí vlády Tálibánu

Kábul

Mah Bigumové je 19 let. Se zbytkem rodiny se ukrývá u příbuzných v Kábulu, kam uprchli, když se provincie, kde žila, zmocnil Tálibán. Poslední dva týdny neopouští dům a děsí se chvíle, kdy do jejich úkrytu vtrhnou tálibové, popisuje server týdeníku Focus příběh jedné z mnoha mladých afghánských žen. Mah Bigumová je ale ohrožena ještě více než ostatní. Patří k etnické menšině Hazárů, kterou Tálibán krutě pronásledoval, navíc je svobodná a studovala.

Foto: Stringer, Reuters

Tálibánští bojovníci hlídkují v ulicích Kábulu

Článek

„Můj život je v troskách. S Tálibánem nemáme žádnou budoucnost,“ vypráví. Dívka měla maturovat, chtěla jít studovat na univerzitu. Rodina se ji pokoušela dostat do některého z evakuačních letadel, ale marně. Nyní hledají možnost, jak by všichni co nejrychleji opustili zemi.

Bojovníci Tálibánu hlídkují v ulicích a prohledávají domy. Z krásné mladé ženy kypící životem se stala troska, popisuje server. Dříve často s přáteli navštěvovala kavárnu, kde popíjela mléčné koktejly, nebála se odložit šátek. Nyní už dva týdny neopustila dům a děsí se chvíle, kdy přijdou tálibové.

Drogy, daně, poplatky a tajemní sponzoři. Odkud pocházejí miliardy Tálibánu

Svět

V Afghánistánu žije odhadem něco mezi čtyřmi až osmi miliony Hazárů, kteří jsou třetí největší etnickou skupinou v zemi. Historie této menšiny, která jako jediná v zemi vyznává šíitský islám, je poznamenána útlakem a diskriminací. Pro sunnitské zastánce tvrdé linie islámu jsou totiž Hazárové nevěřící. Když se v 90. letech dostal k moci Tálibán, začal Hazáry systematicky pronásledovat. Docházelo k masakrům a nuceným konverzím. Kdo mohl, uprchl.

Po pádu Tálibánu se situace Hazárů zlepšila. Mnoho příslušníků této etnické menšiny navštěvovalo školy a univerzity, někteří se vypracovali a dostali se na vlivná místa ve společnosti. V současné době se ale snaží co nejrychleji opustit zemi. „Hazárové jsou ve smrtelném nebezpečí,“ řekl Deutsche Welle Mahdi Raskih, bývalý afghánský poslanec. Slibům Tálibánu, že bude respektovat práva žen i menšin, podle něj nikdo nevěří.

Tvoříme historii, zní z Tálibánu a slaví se první afghánské ráno po 20 letech bez vojáků USA

Svět

„Je to jen propaganda pro mezinárodní společenství, aby se zachovala podpora, na které je Afghánistán, respektive jeho ekonomika závislá. Akce Tálibánu ale mluví jiným jazykem,“ uvedl.

Současně připomněl brutální řádění Tálibánu v provincii Ghazní, kde byla na počátku července zmasakrována skupina devíti mužů etnické skupiny Hazárů. Šest mužů bylo zastřeleno, další tři umučeni. Je to pravděpodobně zlomek celkového počtu obětí tálibů. Noví vládci totiž v mnoha oblastech omezili signál mobilních telefonů, aby se zabránilo pořizování fotografií a videí.

Tálibán zakáže hudbu

Svět

Habiba Sarabiová, bývalá ministryně pro záležitosti žen, ukazuje například video, na němž jeden bojovník Tálibánu říká, že se čeká na svolení vůdců, aby „vymazali“ všechny Hazáry žijící v Afghánistánu.

Někteří se začínají ozbrojovat a přidávají se ke skupině bývalého afghánského poslance Zulfikara Omida. Ten v provincii Dájkundí ve středním Afghánistánu cvičí ozbrojenou skupinu Hazárů. V tuto chvíli by ji mělo tvořit 800 bojovníků a 5000 dobrovolníků. „Všichni říkali: Tálibán je moderní, změnili se,“ řekl Omida v telefonátu a pokračoval: „Tálibán se ale nezměnil, zabíjení a násilí se zvýšilo.“

Další prchají do pákistánské Kvéty. Město má velkou vlastní komunitu Hazárů. Uprchlíci tam našli úkryt v mešitách nebo u místních obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám