Hlavní obsah

Tvoříme historii, zní z Tálibánu a slaví se první afghánské ráno po 20 letech bez vojáků USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americké síly se v noci na úterý definitivně stáhly z mezinárodního letiště v Kábulu. Afghánistán, opět ovládaný islamistickým hnutím Tálibán, se tak po 20 letech probudil do prvního rána bez přítomnosti zahraničních vojáků na svém území. Tálibán oslavuje a tvrdí, že „tvoří historii”.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Znovu tvoříme historii. V pondělí večer skončila 20letá okupace Afghánistánu USA a NATO. Bůh je velký,“ napsal na Twitter vysoce postavený člen Tálibánu Anas Hakkani.

Je podle svých slov velmi šťastný, že po 20 letech džihádu, na jehož oběti a těžkosti je hrdý, tyto historické okamžiky vidí.

Zabihulláh Mudžáhid, mluvčí Tálibánu, na Twitteru napsal, že poslední americký voják opustil letiště v Kábulu kolem půlnoci afghánského času a že země nyní dosáhla úplné nezávislosti.

„Obloha je tichá,“ napsal na Twitteru reportér New York Times.

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci i velvyslanec

Zahraniční

Během dvoutýdenního leteckého mostu bylo z Afghánistánu americkými či spojeneckými stroji evakuováno přibližně 123 tisíc cizinců a jejich afghánských spolupracovníků, oznámil Pentagon.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken tvrdí, že USA chtějí i po stažení vojáků nadále pomáhat Američanům, Afgháncům a dalším lidem, kteří se chtějí ze země dostat.

V zemi podle něj zůstalo „pod 200, ale spíše kolem 100“ Američanů, kteří se chtějí z Afghánistánu dostat. Americká vláda podle něj zkoumá možnosti pozemních cest.

O mezinárodní ochranu v Česku žádá 152 evakuovaných Afghánců

Domácí

Mohammad Faisal, pákistánský velvyslanec v Německu, ale možnost, že by jeho země přijala další afghánské běžence vyloučil.

„Pákistán nepřijímá žádné další uprchlíky z Afghánistánu,“ řekl Mohammad Faisal. Jeho země však dělá vše pro to, aby podpořila odchod Afghánců do jiných států. Tvrdí, že hranice zatím zůstanou otevřené.

Pákistán s přibližně 220 miliony obyvatel přijal tři až čtyři miliony Afghánců. Nyní by podle jeho slov měly uprchlíky přijímat „bohatší a větší“ země. Nechtěl žádné země jmenovat, ale řešení „leží na státech, které měly v Afghánistánu slovo 20 let“.

Reklama

Výběr článků

Načítám