Hlavní obsah

KLDR a USA se vrátily do dob slovních přestřelek s rakeťáky a dementními starci

– Pchjongjang/Londýn

Spojené státy a Severní Korea se tento týden vrátily do dob ostrých slovních přestřelek z časů vyostřené konfrontace a z doby před dvěma lety. Trump opět označil severokorejského předsedu Kim Čong-una za rakeťáka. KLDR reagovala slovy o recidivě stařecké senility, přičemž použila archaický výraz dotard.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un po společném obědě během historického setkání obou lídrů.

Článek

Když byl americký prezident Donald Trump v úterý v Londýně na summitu NATO, řekl, že jeho vztahy s Kimem jsou „opravdu dobré“. Severokorejského vůdce však vyzval, aby splnil svůj slib denuklearizace Korejského poloostrova.

Trumpův výrok o větším jaderném tlačítku je záchvatem šílenství, uvedla KLDR

Svět

Pak se Trump uchýlil k výhrůžkám: „Máme nejmocnější armádu, jakou jsme kdy měli a jsme taky zdaleka nejmocnější zemí na světě a doufáme, že ji nebudeme muset použít. Ale když ano, tak ji použijeme.“ Trump pak okomentoval raketové testy Severní Koreje, které probíhají od července. Podle něj Kim „rád vypouští rakety“. „Proto mu říkám rakeťák,“ dodal Trump.

První tajemnice ministerstva zahraničí Čchoe Son-hui na to ve čtvrtek zareagovala a podotkla, že takovéto Trumpovy poznámky „vyvolaly nenávist našeho lidu proti USA“, protože ukázaly, že „nemá úctu, když mluví o nejvyšším vůdci nedůstojně“.

Trump je choromyslný a draze zaplatí. Severní Korea hrozí vodíkovou pumou v Pacifiku

Zahraniční

Dodala, že KLDR odpoví vlastním drsným jazykem, bude-li Trump opět používat podobně výroky a ukáže-li se, že záměrně provokuje Severní Koreu. „Jestliže jeho vyjádření budou v této klíčové době ještě jednou podněcovat atmosféru konfrontace, tak to musí být diagnostikováno jako recidiva senility bláznivého starce.“

Americká média se ztrácejí v překladu severokorejských urážek

Zahraniční

Už ve středu severokorejský velitel ozbrojených sil Pak Čong-čchon varoval, že použití síly by mělo pro Američany hrozné následky. Dodal, že KLDR podnikne „nespecifikované rychlé akce na jakékoli úrovni“.

Reklama

Výběr článků

Načítám