Hlavní obsah

Co víme o nové variantě koronaviru B 1.1.529

Pozornost celého světa se teď upírá na jih Afriky, kde se rychle šíří nová varianta koronaviru. Mutace B 1.1.529, která by mohla dostat jméno podle řeckého písmene „ný“, znepokojuje odborníky. Zdá se být mimořádně agresivní a geneticky pozměněná natolik, že by mohla vyzrát na přirozenou i naočkovanou imunitu. V následujícím textu shrnujeme, co nové mutaci víme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Varianta byla poprvé zachycena 11. listopadu v Botswaně. V Jihoafrické republice se objevila o tři dny později a od té doby se tam i v okolních zemích šíří exponenciální řadou. Rychle tak vytlačuje ostatní mutace. Podle posledních informací už se varianta ný (zatím nejde o oficiální název) v původním jihoafrickém ohnisku vyskytuje v 90 % nově zachycených případů. Nakažení novou variantou byli zachyceni i v Evropě, Asii a na Blízkém východě.

„To, co předvádí nová varianta B 1.1.529 v JAR, nevypadá pro svět vůbec dobře. Rychlost, s jakou nastoupila, výrazně předčila i deltu,“ napsal na Twitteru český epidemiolog Rastislav Maďar a přidal graf. Ten ukazuje, že je nová varianta agresivnější a dominantnější.

Vzhledem k pozorovanému šíření se zdá, že omezení cestování z jihu Afriky, které zavedlo i Česko, může novou variantu zbrzdit, nikoliv však zastavit. Případ zavlečení už zaznamenali i Belgii, Hongkongu a v Izraeli.

Vakcinační bariérou ještě neprošel

Zjistit, jak si nová varianta poradí s očkováním, bude chvíli trvat, protože obyvatelé regionu jižní Afriky jsou ve srovnání s Evropou nebo Amerikou daleko méně proočkováni.

Zatímco v Česku je plně naočkováno přes 65 % populace, což je evropský podprůměr, v Jihoafrické republice vakcína chrání jen 23,8 % obyvatel. V Botswaně je naočkováno 20 % populace a v dalších okolních zemích je to ještě méně. Koronavirus to tak v Africe má snazší.

Česko reaguje na novou mutaci ný, zakazuje příjezdy z jihu Afriky

Domácí

V Česku zatím výskyt nepotvrzen

České ministerstvo zdravotnictví a Státní zdravotní ústav (SZÚ) jsou napojeny na systém včasného varování, který zaručuje, že když se nová varianta objeví v některé z evropských zemí, Česko se to dozví prakticky ihned.

SZÚ zatím ujistil, že laboratoře v Česku novou variantu koronaviru nezaznamenaly.

V mezinárodních databázích je zaznamenáno 66 případů, z nich 58 zachycených v JAR, šest v Botswaně, dva v Hongkongu a nově také v Belgii, uvedla ČTK. Nakažená pacientka v Belgii je prvním potvrzeným případem v Evropě.

Je to zlé, ale nejde o konec světa

Zbývá zjistit, zda dokáže ný vyzrát na očkování a zda způsobuje těžší průběh covidu.

„Vakcíny budou proti nové variantě takřka jistě méně efektivní. To jsou špatné zprávy, ale neznamená to, že nadešel soudný den,“ mírnil v rozhovoru pro britskou stanici BBC obavy strukturální biolog James Naismith z Oxfordské univerzity.

Svět děsí nová mutace koronaviru z JAR s názvem ný

Koronavirus

Navíc – očkování by už brzy nemělo být jedinou skutečně účinnou zbraní medicíny v boji s koronavirem. Do nemocnic by se měla v dohledné době – snad na začátku nového roku – dostat nová antivirotika. Na jejich účinnost by mutace neměly mít vliv, domnívá se Naismith.

32 mutací na spike proteinu

Podle virologa Toma Peacocka z Královské univerzity v Londýně vzbuzuje botswanská varianta obavy vzhledem k tomu, že má 32 mutací na spike proteinech.

Spike protein si lze představit jako onen charakteristický hrot či háček, kterým se virus přichytí na buňku, zmocní se jí a přinutí ji chovat se podle jeho pravidel. Zároveň ho však prozradí jako vetřelce a vyvolává reakci imunitního systému. V případě příhodných mutací spike proteinů se ale může odezva imunitního systému zpomalit nebo zkomplikovat.

Akcie oslabují, ropa zlevňuje. Svět reaguje na novou mutaci

Ekonomika

„Neuvěřitelně vysoký počet spike mutací naznačuje, že máme pádný důvod k obavám. Předpokládáme, že (viru) umožní uniknout před většinou známých monoklonálních protilátek,“ napsal Peacock na Twitteru.

Na posuzování závažnosti průběhu onemocnění, které ný vyvolává, je zatím příliš brzy.

Zřejmě vznikla v těle HIV pozitivního pacienta

Profesor Francois Balloux z Genetického institutu University College v Londýně vyslovil domněnku, že se mohla nová varianta vyvinout v těle HIV pozitivního člověka, kde měla vzhledem k jeho oslabenému imunitnímu systému příhodné a specifické podmínky.

V Africe zachytili znepokojivě zmutovanou variantu koronaviru. Vznikla zřejmě v těle HIV pozitivního

Svět

„Mutace téhle varianty jsou v neobvyklém uspořádání a zjevně k nim došlo během jediného kroku, což napovídá, že k nim došlo během chronické infekce člověka s poškozenou imunitou, možná u neléčeného pacienta s nemocí AIDS,“ cituje Ballouxe deník The Independent.

Reklama

Výběr článků

Načítám