Hlavní obsah

Čína se snaží rozšířit svou moc v Pacifiku, ukazují uniklé dokumenty

Čína se pokouší rozšířit svůj vliv v Pacifiku, s deseti ostrovními národy se snaží uzavřít bezpečnostní smlouvu podobnou té, jakou má se Šalomounovými ostrovy. Plyne to z uniklých dokumentů, které má k dispozici list The Guardian a které míní čínský ministr zahraničí Wang I předkládat na konci května vládám ostrovních zemí, s jejichž zástupci se setká na summitu na Fidži.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské a ruské strategické bombardéry provedly průzkumný let nad pacificko-asijskou oblastíVideo: AP

 
Článek

Obavy vzbuzuje, že smlouva navrhuje „posílit výměnu a spolupráci na poli tradiční i netradiční bezpečnosti“. Čína by podle ní měla „cvičit policejní síly na střední i vyšší úrovni“. Navíc nemá jít o bilaterální smlouvy, ale o multilaterální smlouvu s více signatáři.

Návrh smlouvy se nese v podobném duchu jako sporná bezpečnostní smlouva uzavřená mezi Čínou a Šalomounovými ostrovy v dubnu.

Šalomounovy ostrovy mohou požádat, aby tam Peking poslal své ozbrojené síly, a Peking může de facto využívat tamní přístavy pro své válečné lodě, i když tam nemůže zřídit přímo vojenskou základnu. To zdůraznil premiér Šalomounových ostrovů Monasseh Sogavare, který smlouvu hájí.

Právě na Šalomounových ostrovech začal ve čtvrtek Wang I svou cestu po osmi pacifických státech. V pátek pokračoval návštěvou Kiribati. Cestu po tichomořských ostrovech skončí 4. června.

Foto: Reuters

Čínský ministr zahraničí Wang I

Guardian má též k dispozici podobu čínského pětiletého akčního plánu, který se týká spolupráce s těmito zeměmi v řadě oblastí a pomoci - od té přímé při katastrofách přes finanční až po obchodní a investiční.

Čína má v oblasti po dohodě s těmito zeměmi těžit z mořského dna suroviny. Obchod s nimi by se do roku 2025 měl oproti roku 2018 zdvojnásobit.

Podpořit by měl Peking i místní zdravotnictví, kdy by měly jít dva miliony dolarů na pomoc v boji s covidem a do oblasti by mělo zamířit 200 čínských zdravotníků. Součástí plánu jsou i kulturní výměny, jichž se má účastnit pět až deset uměleckých skupin, a podpora školství či výuky čínštiny. Do oblasti by mělo zamířit 2500 čínských učitelů.

Plán znepokojuje Spojené státy a další země včetně Austrálie. Výhrady už vyjádřila nová australská ministryně zahraničí Penny Wongová: „Čína dala jasně najevo své záměry, ale jsou tu i zájmy nové australské vlády.“ Sama jela na Fidži už ve čtvrtek.

Premiér Fidži Frank Bainimarama uvedl, že se v pátek sejde s Wongovou a v pondělí s Wangem. Na Twitteru uvedl, že hlavní bude zájem vlastního lidu a planety a úcta k mezinárodním zákonům.

Suverenita má své meze. USA Šalomounovým ostrovům rozmlouvají pakt s Čínou

Svět

Podle agentury AP je na 30. května na Fidži naplánována schůzka čínského ministra s jeho protějšky z tichomořských zemí a Čína doufá, že by tam mohl být schválen návrh společné dohody.

Proti čínskému návrhu je prezident Federace mikronéských států David Panuelo, který poslal dopis 21 místním vůdcům varující před dohodami. Ty by podle něj měly být odmítnuty, protože by mohly vést k nové studené válce mezi Čínou a Západem v oblasti. Varoval také, že smlouvy by mohly Číně zajistit vliv na vlády jednotlivých zemí a Čína by mohla kontrolovat komunikační infrastrukturu i těžařský průmysl a rybolov.

Austrálie u své tajné námořní základny načapala čínskou špionážní loď

Svět

Nejmenovaný vysoce postavený diplomat obeznámený s regionem řekl listu, že i další vůdci mají velké obavy, jenomže v oblasti panuje mocenské vakuum, když se z ní začali stahovat tradiční partneři těchto zemí, a je třeba si znovu získat srdce obyvatel pacifických ostrovů.

Dal najevo názor, že se Číně nemusí podařit multilaterální smlouvy dosáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám