Hlavní obsah

Austrálie u své tajné námořní základny načapala čínskou špionážní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australské bezpečnostní složky odhalily u západního pobřeží nedaleko tajné námořní základny čínskou špionážní loď. Podle ministra obrany Petera Duttona to je „agresivní čin“, napsal server deníku Sydney Morning Herald.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Špionážní loď typu 815 (v kódu NATO třída Dongdiao), pojmenovaná Haiwangxing, se dostala do blízkosti utajované australské námořní komunikační základny v Exmouthu, což je jedno z nejdůležitějších australských vojenských zařízení.

Základna podporuje ponorky Spojených států a dalších spojeneckých zemí, píše portál ABC. Poté změnila kurz na východ a plula podél severozápadního pobřeží směrem k Darwinu.

USA vyzbrojily Kyjev i špionážními informacemi

Zahraniční

„Myslím, že je to agresivní čin, zejména proto, že se dostala tak daleko na jih,“ řekl ministr. „Je to velmi neobvyklé. Ještě jsme neviděli čínskou loď připlout tak daleko na jih“. Podle Duttona Austrálie pohyby čínského plavidla sledovala přibližně týden.

Žádná volební kampaň

Ministr Dutton odmítl zprávy, že informaci o čínské špionážní lodi úmyslně zveřejnil krátce před parlamentními volbami naplánovanými na 21. května s úmyslem vyvolat mezi lidmi strach.

„Myslím, že lidé chápou, jak náročná je realita v indopacifickém regionu, agresivní činy ze strany čínského vedení a čínské vlády. Myslím, že Australané si zaslouží vědět, co se děje. A jak říkám, je to opakování předchozí praxe, kdy jsme veřejnost o těchto aktivitách informovali již dříve,“ řekl.

Německá prokuratura obžalovala rezervistu bundeswehru ze špionáže pro Rusko

Evropa

Podobná čínská průzkumná loď vybavená nejmodernější technikou se nacházela loni v červenci u pobřeží Queenslandu a monitorovala vojenská cvičení mezi australskými a americkými silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám