Hlavní obsah

Čína chce opět pátrat po původu viru v USA

Tým Světové zdravotnické organizace (WHO) by se sice rád vrátil do Číny a dále tam pátral po původu koronaviru, protože zjistil, že ve Wu-chanu byla v prosinci rozšířenější, než se dosud tušilo, čínští představitelé by však místo toho chtěli pátrat jinde, a to v USA, uvedla televize CNN.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Laboratoř ve Fort Detricku

Článek

Už minulý týden řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin: „Existuje řada zpráv a studií, které naznačují, že se ohniska objevila v druhé polovině roku 2019 na více místech po celém světě a některé zprávy uvádějí, že koronavirus mohl být ve Spojených státech přítomen dříve, než byl ohlášen první oficiální případ covidu-19. Doufáme, že po vzoru čínského příkladu bude americká strana jednat pozitivně, v duchu vědy a spolupráce, a pozve tým expertů WHO, aby v USA pátral po původu koronaviru.“

Ještě dál zašel hlavní epidemiolog čínského střediska pro kontrolu nemocí (CCDC) Ceng Kuang, podle něhož by se při pátrání po původu viru měla na USA soustředit hlavní pozornost.

Za koronavirus nemůžeme, tvrdí Čína a ukazuje prstem na Itálii

Svět

Čína ve snaze odvrátit kritiku, že na začátku pandemie postupovala liknavě a netransparentně a tajila důležité informace, už několik měsíců naznačuje, že nemusí být místem, odkud se pandemie rozšířila. Podle CNN její přístup do značné míry odráží konspirační teorie, že koronavirus pochází z laboratoře ve Wu-chanu, což tým WHO označil za vysoce nepravděpodobné. Místo wuchanské laboratoře měl podle čínských tvrzení naopak uniknout z laboratoře na základně Fort Detrick v americkém Marylandu.

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Svět

Naznačil to i Ceng, když říkal: „USA mají biologické laboratoře na celém světě. Proč mají Spojené státy tolik laboratoří? Jaký je proto důvod? U mnoha věcí požadují USA po druhých otevřenost a transparentnost. Nakonec se ukazuje, že jsou Spojené státy nejméně průhledné.“

Prvními oběťmi nového koronaviru mohli být v roce 2012 čínští horníci, virus mohl rozšířit institut

Koronavirus

Čína se snažila odvrátit pozornost

Televize CNN zjistila, že se čínská obvinění ukazující na Fort Detrick objevila poté, co na začátku loňského roku čelila Čína kritice za netransparentnost a zazněla tvrzení, že virus byl vypuštěn nebo náhodou unikl z wuchanské laboratoře, což tvrdil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Tehdy se podle CNN rozhodli čínští propagandisté ukázat prstem na Fort Detrick.

Ještě v lednu přitom v Číně zadrželi ve Vnitřním Mongolsku muže, který zveřejnil video, že virus je americkou biologickou zbraní. Od března, kdy epidemie nabyla na síle, se čínská média začala zaměřovat na Fort Detrick a stranický list Žen-min ž´pao vyzval americkou vládu, aby dala ohledně laboratoře ve Fort Detricku jasnou odpověď.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Podle expertky z Newyorské univerzity Angely Xiao Wu to byla „efektivní taktika pro stát řízený stranou při nasměrování pozornosti frustrovaných a znepokojených lidí ven“.

Terčem Fort Detrick

Fort Detrick má špatnou pověst, protože se tam do konce šedesátých let zkoumaly biologické zbraně. A v roce 2019 tam inspektoři amerických Středisek pro kontrolu a prevenci (CDC) nakrátko pozastavili výzkum. Důvodem bylo, že laboratoř přešla od sterilizace párou ke sterilizaci chemické. Vyšetřování nakonec neprokázalo žádné riziko. Tedy se laboratoř věnovala ebole, zice a moru.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchung-jing

Pozornost na Fort Detrick začala Čína znovu obracet, když se WHO rozhodla vyslat do Wu-chanu svůj tým, aby pátral po původu koronaviru, a Čína jeho misi brzdila. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchung-jing 18. ledna řekla, že by Spojené státy měly otevřít laboratoř ve Fort Detricku a být transparentnější v otázkách více než 200 amerických biologických laboratoří v zahraničí. Měly by také pozvat experty WHO, aby provedli (v zemi) pátrání po původu viru.

Její vystoupení zhlédlo 74 milionů lidí a upozornili na něj nejvýznamnější čínští influenceři. Za pozornost stojí, že mluvčí i předseda čínské CDC volili skoro stejná slova.

USA mají výhrady k závěrům týmu WHO, že koronavirus neunikl z laboratoře

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám