Hlavní obsah

Za koronavirus nemůžeme, tvrdí Čína a ukazuje prstem na Itálii

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína tvrdí, že studie, která naznačuje výskyt koronaviru v Itálii už loni v září, ji zbavuje veškeré odpovědnosti za vyvolání celosvětové epidemie covidu-19. Vedoucí studie to ale obratem popřel.

Foto: Reuters

Ulice v čínském Wu-chanu na jaře, kdy tam byla epidemie na vrcholu

Článek

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien po­dle listu The Daily Mail řekl, že studie, která se věnuje výskytu koronaviru SARS-CoV-2 v Itálii už vloni na podzim, ukazuje, že otázka původu viru je „složitá“ a že může „zahrnovat vícero zemí“.

Jeho tvrzení rozhořčeně odmítl vedoucí studie Giovanni Apolone. Řekl, že jeho výzkum Čínu jako zdroj viru nevylučuje. Zároveň dal najevo přesvědčení, že virus byl do Itálie dovezen.

V Itálii se koronavirus objevil už loni v září, naznačuje studie

Koronavirus

„Víme, že Čína odkládala oznámení, že epidemie vypukla, takže není jasné, kdy tam začala,“ řekl Apolone. Naznačil tak, že virus se mohl v Číně šířit déle, než se soudí – prý ještě dříve, než byl přivezen do severní Itálie. „Čína má velmi silné obchodní vazby na severní Itálii,“ zdůrazňoval italský vědec podle listu The Times.

Epidemie zápalů plic v Miláně

V Číně se poprvé začalo mluvit o novém koronaviru loni 8. prosince. Nově uniklé důkazy ale ukazují, že Číňané na něj narazili nejpozději 17. listopadu 2019.

Apolone zkoumal vzorky krve 959 lidí, kteří do března odevzdali krev pro vyšetření rizika rakoviny. U 11,6 pro­centa z nich bylo nyní zjištěno, že se s koronavirem setkali už před odběrem. Nejstarší byl případ muže v Milánu, který odevzdal krev loni v září.

V říjnu až prosinci 2019 zažil Milán a okolí epidemii zápalů plic, která mohla být spjata s koronavirem. Nyní se to prošetřuje. Výzkum ukázal, že koronavirus byl už loni v listopadu také v Brazílii.

Vědci dosud soudili, že virus se vyvinul v Číně a na lidi se přenesl loni v říjnu či listopadu 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám