Hlavní obsah

Čeští parahokejisté mají smůlu, neočkovaný kouč s nimi do Pekingu nesmí

Poděbrady

Trenér Jiří Bříza nominoval sestavu parahokejového týmu na paralympijské hry v Pekingu. S týmem ale do Číny neodcestuje, protože odmítá očkování proti koronaviru. To je přitom podmínkou pro účast na hrách. Roli kouče tak bude na turnaji zastávat asistent Jakub Novotný.

Foto: Profimedia.cz

Dlouholetý trenér českých parahokejistů Jiří Bříza na paralympiádě v ruském Soči

Článek

„Nejsem očkovaný a kvůli tomu do Pekingu nepojedu. Jde o mé osobní rozhodnutí, zkrátka to tak cítím. Je mi to moc líto, že kvůli tomu s týmem na olympiádě nebudu, ale bylo to silnější. Chod mužstva to nijak neohrozí, s touto variantou jsme pracovali dlouhodobě,“ uvedl Bříza na středeční tiskové konferenci v Poděbradech.

Novotný bude s Břízou neustále v kontaktu. „Zápasy uvidí v televizi a budeme vše konzultovat. Máme dlouhodobě zavedený systém, Jirka nás vždy nechal mluvit směrem k týmu,“ dodal asistent Novotný.

Hvězdný maďarský bruslař nesmí na olympiádu. Nebyl uctivý k Číně

Zahraniční

Parahokejistům komplikuje koronavirus přípravu ještě víc než běžným hokejovým reprezentacím. Hráčská základna totiž není zdaleka tak velká.

„Nemůžeme si dovolit, aby nám někdo z týmu vypadl. Fungujeme proto maximálně obezřetně a při jakémkoli náznaku onemocnění zůstávají hráči doma,“ přiznal Novotný s tím, že někteří hráči v posledních týdnech covid-19 prodělali.

Dilema řešili hokejisté i hokejistky

Dilema ohledně očkování řešila například i hokejová reprezentace žen, kterou čeká premiérová účast pod pěti kruhy. Trenér Tomáš Pacina po úspěšné listopadové kvalifikaci uvedl, že tři hráčky nejsou naočkované, jména ale neprozradil.

Po nominaci do Pekingu však řekl, že cestují hokejistky, které naočkované jsou. Zda mezi nimi byly ty, které ještě v listopadu vakcinaci nepodstoupily, není jasné.

Kvůli účasti na zimních olympijských hrách se například nechal očkovat i reprezentant mužského národního týmu Roman Červenka.

Paralympijské hry začínají v Pekingu v první polovině března.

Reklama

Výběr článků

Načítám