Hlavní obsah

Hvězdný maďarský bruslař nesmí na olympiádu. Nebyl uctivý k Číně

Maďarský reprezentant v short tracku Csaba Burján nemůže cestovat na zimní olympijské hry v Pekingu kvůli tomu, že na sociální síti napsal hanlivý status na adresu Číny. Předseda maďarského bruslařského svazu a poslanec za vládní stranu FIDESZ Lajos Kósa ve čtvrtek oznámil nominaci do Pekingu a Burján v ní chybí.

Foto: Profimedia.cz

Csaba Burján v roce 2018 při oslavě týmového olympijského zlata

Článek

Burján je přitom držitelem historicky prvního maďarského zlata ze zimních olympijských her, když byl v Pchjongčchangu v roce 2018 členem štafety na 5000 metrů. Byl také členem zlaté štafety na mistrovství Evropy v roce 2019.

Web 444.hu v této souvislosti připomíná, že v prosinci 2019 cestovala maďarská reprezentace z Japonska do Číny. V Šanghaji je zdrželi na letišti a Burján na to reagoval statusem na sociální síti „F*cking China”. To natolik pobouřilo čínského trenéra maďarské reprezentace Čang Čin Lina, že se obrátil se stížností na vedení maďarského bruslařského svazu.

Hongkongská aktivistka dostala za vzpomínkovou akci 15 měsíců vězení

Svět

„Nemůžu trpět, aby maďarský rychlobruslař a olympijský vítěz měl rasistické poznámky na adresu Číny,“ uvedl ve své stížnosti trenér.

Maďarský bruslařský svaz se trenérovi omluvil a Burján dostal v únoru 2020 roční zákaz startu v maďarských barvách. Trenérovi to však zjevně nestačilo a na pekingskou olympiádu ho nenominoval. „Burjánovi bude v září 28 let a asi už nebude mít šanci dostat se na další zimní olympijské hry,“ uvedl web 444.hu.

Bývalá tenisová jednička obvinila čínského politika ze zneužívání. Slehla se po ní zem

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám