Hlavní obsah

Británie nechce nechat odejít své občany z výletní lodě v Japonsku

Jokohama

Výletní loď Diamond Princess, která kotví u Japonska a na které se nakazilo koronavirem přes 600 lidí, už sice mohou opustit cestující bez nákazy, Britové však na ní mají zůstat, než přiletí evakuační letadlo, uvedlo to britské ministerstvo zahraničí. Ponechání lidí na lodi přitom mnozí experti kritizovali. Odletět nebude moci ani seniorský manželský pár, který vyzýval britské úřady k akci. Nakazil se koronavirem a skončil v hostelu.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Zdravotníci v ochranných oděvech odjíždějí v sanitce od lodě Diamond Princess.

Článek

Britské ministerstvo zahraničí varovalo, že ti Britové, kteří loď opustí, se nemusejí dostat na palubu letadla pro evakuované.

„Plánujeme pro Brity, kteří jsou na palubě Diamond Princess, evakuační let z Tokia do Spojeného království, jak nejrychleji to půjde. Doufáme, že se let uskuteční během týdne. Nicméně je tu možnost, že ti, kdož se vylodí, nebudou mít možnost využít evakuačního letadla. Máme největší obavy o postižené Brity a jasně je povzbuzujeme, aby se registrovali na evakuační let,“ uvedl resort.

Část Američanů z výletní lodě převezli do vlasti i s koronavirem

Svět

Letadlem rozhodně nebudou moci odletět sedmdesátníci David a Sally Abelovi, kteří přitom tlačili na britskou vládu, aby britským cestujícím zajistila evakuaci, a kritizovali britské úřady, že se na pasažéry vykašlaly.

U obou seniorů byla zjištěna nákaza virem jen den před tím, než skončila karanténa. Manželský pár skončil v nedalekém hostelu v Jokohamě. „Jdeme do hostelu, protože tady kolem není v nemocnici žádná volná postel. Během čtyř nebo pěti dnů budeme odvezeni z hostelu a dají nás do nemocnice, kde budeme léčeni,“ uvedl David Abel.

Také jejich syn si stěžoval na přístup úřadů. „Jenom chci, aby se o ně (rodiče) někdo staral,“ uvedl pro BBC.

Brit pranýřoval vládu kvůli rodičům na lodi

Zahraniční

Na pomalý postup britských úřadů si stěžovala i další cestující Elaine Spencerová, která zdůraznila, že ti, kteří využijí evakuačního letu, musejí podepsat, že stráví po příletu do Británie dalších 14 dní v karanténě.

„Víme, že to nebude dneska, a hádám, že to bude až na konci týdne, ne-li později. Jsem zklamaná, je to jako když jde každý na večírek a vy zůstanete mimo,“ poznamenala.

Dodala, že ministerstvo zahraničí Britům sdělilo, že by se také nemuseli dostat do vlasti, pokud nevyužijí evakuačního letu, jehož termín ještě nebyl určen.

Loď Diamond Princess po konci karantény opustili první cestující

Svět

Japonci karanténu nezvládli

Ponechání cestujících na palubě lodi kritizovala řada expertů. Profesor Kentaro Iwata zpochybnil tamní karanténu. Stěžoval si především, že nebyli odděleni nakažení od zdravých a cestující i členové posádky se pohybovali mezi zelenou zónou, která měla být bez nákazy, a červenou, kde byl virus. Lidé navíc jedli společně a sdíleli společné místnosti.

Iwata poté, co navštívil loď, také uvedl, že na palubě nebyl žádný specialista na infekční nemoci. „Opatření na výletní lodi na kontrolu nemoci byla zcela neadekvátní. Hodně úředníků trvalo na tom, že tam od vyhlášení karantény nebyly druhotné nákazy, a neakceptují, že jejich plán selhal,“ řekl listu Guardian.

Pokud by došlo k dalším nákazám mezi lidmi na lodi během karantény, měla by se karanténa prodloužit o dalších 14 dní.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Nikdy jsem neměl strach, že se nakazím ebolou nebo SARS, protože jsem věděl, jak se chránit a jak chránit druhé, ale na Princess Diamond jsem se tak bál, že dostanu Covid-19 (nemoc způsobená korobavirem - pozn. red.), protože nebyl žádný způsob, jak říct, kde virus byl,“ řekl Iwata.

Postup japonských úřadů a opatření na lodi kritizovali i američtí představitelé Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). „Nebyla možná dostatečná na to, aby předešla přenosu mezi jedinci na lodi. Množství nových nákaz na lodi, zejména u těch bez příznaků, představuje přetrvávající riziko,“ uvedli.

Manželé popisují svůj život v karanténě na výletrní lodi Diamond PrincessVideo: Novinky/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám