Hlavní obsah

Bombajské útoky u nás plánovány nebyly, tvrdí Pákistán

ISLÁMÁBÁD

Pákistán popírá domněnku indických vyšetřovatelů, že listopadové teroristické útoky v Bombaji, při nichž zemřelo přes 170 lidí, byly naplánovány na jeho území. Pákistánský vysoký komisař ve Velké Británii Vahíd Šamsul Hasan řekl televizi NDTV, že Islámábád brzy zveřejnění vlastní zprávu.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál v Bombaji

Článek

Podle Indie stojí za několikadenním obléháním bombajských luxusních hotelů, židovského centra, hlavního nádraží a populární restaurace pákistánská militantní skupina Laškar-i-Taibá. Indie rovněž naznačila podezření z napojení na státní aparát. Pákistán to popírá.

Hasanova slova indikují, co by mohlo v pákistánské zprávě o teroru v Bombaji být. "Pákistánské území nebylo podle dosavadních závěrů vyšetřovatelů použito. Ani britské,“ řekl s tím, že Pákistán nehodlá překrucovat skutečnost a zajímají ho holá fakta.

Dodal, že Indie předala Pákistáncům důkazy se zpožděním a naznačil, že pro závěrečnou zprávu mohly být uměle zkonstruovány. "(Indům) to trvalo 45 dní přijít s jakýmisi důkazy, i když Pákistán obviňovali od prvního dne,“ podotkl Hasan.

Indie svou zprávu vystavila také na základě výpovědi jediného přeživšího útočníka z Bombaje Muhammada Amira Kasaba. Pákistán přiznal, že Kasab je jeho státním příslušníkem. Indie tvrdí, že všech deset teroristů patřilo k Laškar-i-Taibá. Ačkoliv to Pákistán odmítá, proti zakázané organizaci provedl v polovině ledna razii a zatkl při tom 124 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník z Bombaje pochází z Pákistánu

Mohammed Amir Kasab (24), jediný účastník listopadových atentátů v indické Bombaji, který přežil zásah indických bezpečnostních sil, má pákistánské občanství....

Výběr článků

Načítám