Hlavní obsah

Atentátník z Bombaje pochází z Pákistánu

– ISLÁMÁBÁD
Právo, CNN, DPA, vpl

Mohammed Amir Kasab (24), jediný účastník listopadových atentátů v indické Bombaji, který přežil zásah indických bezpečnostních sil, má pákistánské občanství. S odvoláním na blíže neupřesněný oficiální zdroj to ve středu oznámila pákistánská televize Dawn News.

Článek

Indie po bombajském masakru opakovaně prohlašovala, že Kasab, zadržovaný na jejím území, je státním příslušníkem sousedního Pákistánu. Vláda v Islámábádu však dosud tvrdila, že jeho jméno ještě nenašla v celostátní databázi občanů, a proto prý pokračuje v pátrání.

Indie v pondělí odevzdala Pákistánu materiály z vyšetřování, včetně protokolů o výslechu Kasaba. Podle CNN ve složce nechybějí ani přepisy telefonních rozhovorů i těch provedených přes internetovou službu Skype mezi deseti teroristy a těmi, kdo je po celou dobu bombajského krveprolití na dálku řídili. Údaje ze satelitního navigačního systému a satelitních telefonů dokládají, že hovory se odehrávaly na trase Bombaj - pákistánské území.

„Máme tu tři cizince včetně žen," říká na nich ozbrojenec do telefonu. Odpověď zní:: „Zabijte je." „Ve vašem hotelu jsou tři ministři a jeden náměstek ministra. Nevíme, ve kterém pokoji," sděloval hlas, který uděloval příkazy, jednomu z ozbrojenců v luxusním hotelu Tádžmahál během prvního dne útoků. „Skvělé! To je dobrá zpráva. Třešinka na dortu," odpověděl mu ozbrojenec.

Indie zvažuje další kroky

Útoky v Bombaji, při nichž přišlo loni na sklonku listopadu o život 179 lidí, vyhrotily napětí ve vztazích dvou dlouholetých jihoasijských nepřátel disponujících jadernými zbraněmi. 

Indie si ponechá otevřené všechny možnosti ke zničení teroristických organizací po listopadových útocích v Bombaji, oznámil ve středu indický ministr obrany A. K. Antoni. „Zvažujeme všechny dostupné možnosti, ale o jaké varinaty jde, nemohu pochopitelně upřesnit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám