Hlavní obsah

V Austrálii kvůli záplavám evakuovali dalších 6000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Dalších 6000 lidí bylo za posledních 24 hodin evakuováno kvůli záplavám v australském státě Nový Jižní Wales. Metropole Sydney se sice ve středu poprvé po několika dnech probudila do jasného dne, jenže hladina řek v některých oblastech stále stoupá, informovala agentura Reuters.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Záchranáři při povodních v Novém Jižním Walesu

Článek

Podle Reuters výzvu k evakuaci dostalo v Novém Jižním Walesu v uplynulých dnech více než 40 000 lidí. Podle premiérky státu Gladys Berejiklianové byla dnes vydána nová nařízení, která vyzývají k odchodu do bezpečí obyvatele západních částí města Sydney. Žádná úmrtí spojená s povodněmi zatím nebyla hlášena. Nebezpečí představuje především přehrada Warragamba, kde přetéká voda přes korunu.

Povodně ohrožují západní Sydney, napršel přes metr vody

Svět

Podle meteorologů se silné lijáky budou během dneška přesouvat k australskému ostrovnímu státu Tasmánie, kde mohou způsobit lokální povodně.

Nejhorší záplavy za 60 let se dávají do souvislosti s klimatickými změnami. List The Guardian uvedl, že v některých postižených oblastech čelí lidé už čtvrté přírodní katastrofě během necelého  půldruhého roku. V Clarence Valley a Kempsey se potýkali nejprve se suchem, pak s povodněmi, požáry buše a nyní dalšími povodněmi. I jiné oblasti na východním pobřeží Austrálie zažívají nyní třetí nebo čtvrtou velkou přírodní katastrofu od roku 2019, ke kterým je potřeba připočítat i zásahy bouří. Vláda Nového Jižního Walesu vyhlásila stav přírodní katastrofy ve 24 oblastech postižených povodněmi na přelomu let 2019 a 2020.

Východ Austrálie čelí zničujícím povodním, ohroženo je 10 milionů lidí

Svět

Australský premiér Scott Morrison ve středu uvedl, že budou připraveny vrtulníky, aby dopravily potraviny do supermarketů, kde docházejí zásoby. Do postižených regionů na východě Austrálie bude rovněž vysláno několik stovek vojáků, kteří budou pomáhat s obnovou. „Jejich úkolem bude čištění těchto oblastí, odstraňování trosek,” řekl ministr pro řešení krizových situací David Littleproud.

Reklama

Výběr článků

Načítám