Hlavní obsah

Atentát u policejní stanice v Kábulu má 18 mrtvých a desítky zraněných

Kábul

Nejméně 18 mrtvých a 145 zraněných si vyžádal středeční útok s pomocí auta naloženého výbušninami na západě afghánského hlavního města Kábulu, uvedla místní televize ToloNews. K útoku se přihlásilo radikální vzbouřenecké hnutí Tálibán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Kábulu zemřelo 18 lidíVideo: AP

 
Článek

Nálož byla umístěná v automobilu a sebevražedný útočník ji odpálil kolem deváté ráno (5:30 SELČ), když musel zastavit na kontrolním stanovišti před policejní stanicí ve čtvrti obývané menšinovými Hazáry vyznávajícími šíitský islám.

Podle prohlášení Tálibánu bylo terčem útoku policejní náborové středisko. To se nacházelo nedaleko policejní stanice.

„Značný počet vojáků a policistů byl zabit nebo zraněn,” dodal Tálibán. Podle zdravotnických zdrojů je však mezi zraněnými mnoho žen a dětí, i když Tálibán slíbil, že nebude zabíjet civilisty. [celá zpráva]

Televize ToloNews uvedla, že exploze byla tak silná, že poškodila několik domů. „Slyšel jsem velkou ránu. Všechna okna se rozbila a všude létalo sklo,“ řekl agentuře AFP majitel nedalekého obchodu Ahmad Salah. „Pořád nevím, co se stalo, ale okna v obchodech jsou rozbitá do vzdálenosti kilometr od výbuchu,” dodal.

Zničena byla i celá fasáda několikapatrového domu.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Výbuch poškodil fasády

Ministr vnitra Nusrat Ráhímí popřel zprávy svědků, že by po explozi následovala přestřelka, což by naznačovalo, že se útočníci pokusili proniknout do policejní stanice. Podle Ráhímího žádná střelba nenásledovala.

Tálibán jedná z pozice síly

Útok byl podniknut den poté, co Tálibán vyzval k bojkotu prezidentských voleb naplánovaných na 28. září, přičemž pohrozil útoky na předvolební shromáždění.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Afghánské bezpečností síly u místa útoku

Násilí v Afghánistánu nepolevuje, přestože se Tálibán a USA asi blíží k dohodě o odsunu amerických vojáků ze země výměnou za slib Tálibánu, že se Afghánistán nestane základnou pro přípravu teroristických útoků. Mírová jednání mezi zástupci Tálibánu a USA pokračují v katarském Dauhá a obě strany v úterý potvrdily, že bylo dosaženo „značného pokroku”.

Navzdory jednáním se letošní červenec stal v Afghánistánu nejkrvavějším měsícem od května 2017. Podle údajů OSN bylo v zemi zabito nebo zraněno 1500 lidí. Podle expertů jsou stupňující se útoky znamením, že Tálibán chce jednat z pozice síly.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Vojenská sanitka míří na místo exploze v Kábulu

Reklama

Výběr článků

Načítám