Hlavní obsah

Tálibán sílí, uvedl pákistánský prezident Mušaraf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD/KÁBUL

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ve čtvrtek večer uvedl, že svržené afghánské hnutí Tálibán na jihu Afghánistánu sílí. Vede stále mulla Mohamed Umar. Zdůraznil, že rostoucí moc Tálibánu má negativní vliv na situaci v Pákistánu.

Článek

"Mulla Umar vede Tálibán a ten posiluje na jihu Afghánistánu, sdělil Mušaraf v televizním projevu dva dny poté, co Američany vedená koalice přiznala, že Tálibán ovládl dvě oblasti v jihoafghánské provincii Hílmand. [celá zpráva]

Část Tálibánců přitom do oblasti podle sdělení afghánských policejních sil přišla zpoza hranice s Pákistánem. Kvůli růstu moci Tálibánu, který v 90. letech Pákistán podporoval, vyšle vláda v Islámabádu do hraniční oblasti dalších deset tisíc vojáků, aby střežili hranici. V bojích s fundamentalisty tam padlo v posledních měsících na 650 pákistánských vojáků.

Šéf NATO v Kábulu

Posílit morálku vojáků koalice přijel ve středu večer do Afghánistánu také generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. V Kábulu ve čtvrtek vyzval světové společenství, aby se více angažovalo v Afghánistánu a napomohlo jeho rozvoji. Vyzval vládu v Kábulu, aby bojovala proti drogám a korupci. Zdůraznil, že NATO na jihu země v boji s Tálibánem splní své úkoly.

Jaap de Hoop Scheffer jednal s představiteli afghánské vlády o podrobnostech chystaného rozmístění západních jednotek na jihu země k posílení boje s povstalci z hnutí Taliban. Zdůraznil, že "na všech frontách je třeba ještě odvést hodně práce", a připomněl, že základní podmínkou rozvoje Afghánistánu je zajištění bezpečnosti v zemi. Oznámil, že NATO přes obtížnou sitauci své úkoly splní. Hlavím úkolem bylo projednat rozšíření mírové mise NATO v Afghánistánu a způsoby, jak čelit vzrůstajícímu násilí. NATO hodlá do přelomu července a srpna zvýšit počet vojáků mise ISAF na více než 15 000.

Afghánský prezident Hámid Karzáí zmínil, že při boji proti terorismu je nutné ukázat i na to, kde jsou výcvikové tábory a odkud jsou teroristé vyzbrojováni. Karzáí žádnou konkrétní zemi, která by se na terorismu podílela, neupřesnil, ale kábulská vláda v této souvislosti několikrát poukázala na sousední Pákistán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám