Hlavní obsah

Ultimátum Íránu o jaderné dohodě Berlín, Paříž ani Londýn nepřijmou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo, Francie a Velká Británie ve společném prohlášení vyzvaly Írán, aby nadále dodržoval jadernou dohodu z roku 2015. Tyto státy, jež patří k signatářům dokumentu, také odmítly jakékoli ultimátum ze strany Íránu. Íránský prezident Hasan Rúhání totiž ve středu oznámil, že jeho země přestane plnit některé závazky dané dohodou v reakci na americké sankce.

Foto: Pool New, Reuters

Íránský prezident Hassan Rúhání

Článek

„Jsme stále odhodláni plně dodržovat JCPoA (dohodu z roku 2015). Je klíčovým úspěchem globálního uspořádání o nešíření jaderných zbraní, což je bezpečnostní zájem všech. Důrazně Írán žádáme, aby své závazky vyplývající z JCPoA nadále plnil tak, jak to činil dosud, a vyvaroval se kroků, které povedou k vyhrocení situace. Omítáme ultimátum a budeme plnění dohody posuzovat na základě toho, jak Írán bude dodržovat JCPoA a NPT (Smlouvu o nešíření jaderných zbraní),“ píše se v prohlášení ministrů.

S Íránem dohodu podepsaly Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Německo, Francie a EU. Americký prezident Donald Trump před rokem oznámil, že USA od dohody odstupují, a obnovil protiíránské sankce.

Írán v reakci na uvalení nejnovějších sankcí ze strany Spojených států oznámil, že dohodu z roku 2015 bude vypovídat postupně. Prezident Rúhání v dopise signatářům uvedl, že jim Írán dal dostatek času na to, aby kompenzovali odstoupení Washingtonu od dohody a ochránili íránské zájmy.

Tyto země ale podle Rúháního nedokázaly zavést „praktická opatření“ a zmírnit dopad sankcí. Írán chce proto obnovit rovnováhu mezi svými povinnostmi a právy a nemá na vybranou nic jiného než od části závazků odstoupit.

Íránská nejvyšší bezpečnostní rada dala partnerům 60 dní na to, aby splnili své sliby o pomoci zemi v době sankcí. Záruky se mají týkat ropného a bankovního sektoru. Agentura AFP napsala, že zatímco Teherán požaduje pomoc pro svou ekonomiku, evropské podniky se bojí pokračovat ve svých aktivitách v Íránu ze strachu z uvalení amerických sankcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám