Hlavní obsah

Írán přestane plnit část jaderné dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán oznámil velvyslancům Británie, Číny, Francie, Německa a Ruska své rozhodnutí zastavit plnění „některých závazků” plynoucích z jaderné dohody podepsané v roce 2015. Informovala o tom ve středu státní televizní stanice IRIB.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Rúhání v projevu k národu přenášeném íránskou státní televizí sdělil, že Írán si bude ponechávat přebytek obohaceného uranu a nebude ho prodávat, jak ho k tomu dohoda zavazovala. Uvedl rovněž, že země obnoví obohacování uranu na vyšší úroveň, pokud nebudou do 60 dnů dojednány podmínky nové jaderné dohody.

Dopis prezidenta Hasana Rúháního s tímto sdělením byl rozeslán ambasadorům států, které se dohody stále drží. Tyto země se snaží dohodu zachránit navzdory tomu, že Spojené státy od ní loni odstoupily.

Francie ve středu uvedla, že si přeje dohodu o íránském jaderném programu zachovat. Současně ale Teherán varovala, že nedodržení závazků může vést k zahájení procesu obnovy protiíránských sankcí.

Evropští signatáři dohody, Francie, Británie a Německo, dělají maximum pro to, aby dohodu udrželi v platnosti, a děje se tak prostřednictvím iniciativ na podporu íránské ekonomiky trpící tvrdými americkými sankcemi, prohlásila francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. Pokud ale Teherán dohodu vypoví, pak ponese následky, řekla. „Nic by nebylo horšího, než kdyby sám Írán od dohody odstoupil,” dodala Parlyová.

Tehrán rozhodnutí oznámil jen pár dní poté, co Spojené státy vyslaly k Íránu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodem a bombardovací letadla. Mají posílit Centrální velitelství amerických ozbrojených sil, pod které spadá celý Blízký východ, aby odpověděly na varovné signály z Teheránu, uvedl již v neděli Bílý dům.

Foto: Kaitlin McKeown, ČTK/AP

USS Abraham Lincoln

„Jako odpověď na eskalující varování rozmísťují Spojené státy v regionu útočnou skupinu letadlové lodi USS Abraham Lincoln a k americkému Centrálnímu velitelství vysílají bombardovací úkolové uskupení, aby daly jasný vzkaz íránskému režimu, že jakýkoli útok na zájmy Spojených států nebo našich spojenců se setká s neutuchající silou,“ řeklo v minulých dnech americký bezpečnostní poradce John Bolton.

Hrozba případného útoku se objevila poté, co Írán označil příslušníky amerických ozbrojených sil za teroristy. Udělal to poté, co Spojené státy zařadily Íránské revoluční gardy, tedy součást íránských bezpečnostních sil, na seznam teroristických organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám