Hlavní obsah

Trump a Putin se na summitu G20 krátce setkali

Buenos Aires

Prezidenti Spojených států a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin se v pátek na okraj summitu G20 v Argentině krátce setkali. V sobotu to podle agentury Reuters prohlásil kremelský poradce Jurij Ušakov. Jednání s Putinem vedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vpravo) se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v průběhu summitu G20 v argentinském Buenos Aires.

Článek

Původně se Trump s Putinem oficiálně měli setkat na bilaterální schůzce, tu ale Bílý dům kvůli incidentu u Krymu odřekl. Další termín možného setkání obou prezidentů není podle Ušakova znám.

V Buenos Aires se ale sešel Ušakov s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem. Po jednání kremelský činitel uvedl, že Moskva i Washington jsou připraveny v kontaktu pokračovat.

Putin s Trumpem se podle poradce Kremlu Ušakova v pátek krátce setkali, původně plánované oficiální jednání ale bylo zrušeno. Termín dalšího není znám.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump prochází kolem ruského lídra Vladimira Putina, předsedy Africké unie Paula Kagameho, saúdského korunního prince Mohameda bin Salmana a prezidenta Brazílie Michela Temera na summitu G20 v Buenos Aires.

Trump tento týden pohrozil, že kvůli incidentu, při kterém ruské námořnictvo zajalo posádku tří ukrajinských lodí, jednání s Putinem zruší. Ještě před odletem do Argentiny ale prohlásil, že na schůzku je příhodný čas a že je pravděpodobné, že se s Putinem setká. Krátce nato ale z paluby prezidentského speciálu Air Force One oznámil, že vzhledem k situaci u Krymu setkání ruší.

Merkelová sdělila Putinovi obavy z incidentu u Krymu

Německá kancléřka Merkelová v sobotu v sobotu s Putinem v Buenos Aires jednala, Řekla mu, že má z incidentu u Krymu obavy. Oba se shodli na tom, že jejich země spolu s Francií a Ukrajinou záležitost projednají na úrovni poradců. Podle agentury Reuters to sdělil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert.

Příčinou nejnovějšího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou je námořní incident, který se stal před týdnem v Kerčském průlivu. Ruští pohraničníci tam ostřelovali a pak zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s posádkami. Při tomto prvním ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví s německou spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Oba státníci se setkali v rámci summitu G20 v Buenos Aires.

Merkelová s Putinem debatovali také o situaci v Sýrii. Společně dospěli k závěru, že je třeba vyvinout větší úsilí, aby se podařilo naplnit dohody z říjnového summitu v Istanbulu. Na něm se Německo, Rusko, Francie a Turecko dohodly na pokračování příměří v syrském Idlibu a na vzniku výboru, jehož úkolem bude vytvoření nové syrské ústavy.

Agentura TASS ke schůzce Putina s Merkelovou poznamenala, že se udála během snídaně. Z ruské strany se jí zúčastnili kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, Putinův poradce Jurij Ušakov a ruská zástupkyně při G20 Světlana Lukašová, Merkelovou pak doprovázeli její mluvčí Seibert, poradce pro zahraniční politiku Jan Hecker a kancléřčin ekonomický poradce Lars-Hendrik Röller.

Reklama

Výběr článků

Načítám