Hlavní obsah

Do Soulu přiletěla kvůli olympiádě Trumpova dcera. Se Severokorejci se nesejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka dorazila v pátek do Jižní Koreje, kde se má zúčastnit závěrečného ceremoniálu zimních olympijských her v Pchjongčchangu. Po příletu se setkala s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ivanka Trumpová přiletěla do Jižní Koreji, setkala se s prezidentemVideo: Reuters

 
Článek

Trumpová vede americkou delegaci, protože je oficiální poradkyní amerického prezidenta. Jihokorejský prezident ji přijme v sídle, jímž je Modrý dům. Pak bude následovat cesta do Pchjongčchangu, kde pozdraví americké olympioniky. Její návštěva má ukázat, jak pevné jsou vztahy mezi USA a Jižní Koreou.

Ivanka Trumpová se podle listu The New York Times nemíní sejít se severokorejskou delegací, která se závěrečného ceremoniálu také zúčastní. Jihokorejští představitelé uvedli, že nemají zájem o zorganizování setkání Trumpové se Severokorejci.

Foto: Kim Min-Hee, ČTK/AP

Ivanka Trumpová se zdraví s Jihokorejským prezidentem Mun Če-inem

Důvodem je, že delegaci vede generál Ki Jong-čchol, který je podezřelý, že nechal v roce 2010 torpédovat jihokorejskou korvetu, přičemž zahynulo 26 osob.

Jihokorejské vedení chtělo už po americkém viceprezidentu Mikeu Penceovi, aby se setkal se severokorejskou delegací. Pence uvedl, že zájem o kontakt měl, ale KLDR to odmítla. Pchjongjang se k tématu nevyjádřil. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Ivanka Trumpová a jihokorejský prezident Mun Če-in (vpravo) při večeři v Modrém domě

Odpor proti generálu Kimovi

Proti příjezdu generála Kima v pátek protestovalo asi 70 pravicových opozičních politiků. Před Modrým domem požadovali, aby tento severokorejský generál nebyl do země vpuštěn. „Kim Jong-čchol je ďábelský válečný zločinec, který napadl Jih a zaslouží si viset,” uvedl vůdce opozičních konzervativců Kim Song-te v prohlášení.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Kim Jong-čchol na archivním snímku z roku 2007

Jihokorejská vláda v pátek oznámila, že návštěvu Kim Jong-čchola schválila, a požádala veřejnost o pochopení. „Za stávajících složitých okolností jsme se rozhodli zaměřit na dialog se (Severokorejci) s cílem dosáhnout míru na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů, a nezaměřovat se na to, jakou mají (tito severokorejští představitelé) minulost, ani na to, kým jsou,” konstatovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. [celá zpráva]

Útok v Tokiu

Několik střel bylo v pátek vypáleno v Tokiu na Generální asociaci korejských obyvatel Japonska (Čchongrjon), což je skupina, která sympatizuje s vládou KLDR a zastupuje etnické Korejce v Japonsku, sdělila tokijská metropolitní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku na Generální asociaci korejských obyvatel Japonska zatkli v Tokiu dva lidiVideo: Reuters

Japonská policie už zatkla dva podezřelé ve věku 46 a 56 let, kteří přijeli dodávkou před úřad a jeden z nich pak vypálil několik ran. Japonská média uvedla, že zadržení muži v minulosti organizovali protesty, při kterých kritizovali uvedenou skupinu spojenou s režimem v Pchjongjangu.

Reklama

Výběr článků

Načítám