Hlavní obsah

Nový jihokorejský prezident by byl ochoten jet i do Pchjongjangu

– Soul
Novinky,

Vstřícnější politiku vůči Severní Koreji chce uplatňovat nový jihokorejský prezident Mun Če-in. V inauguračním projevu ve středu řekl, že by byl ochoten za vhodných okolností jet u do Pchjongjangu, když by to pomohlo snížit napětí, uvedla BBC.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Nově zvolený jihokorejský prezident Mun Če-in při inauguraci

Článek

Mun řekl, že by „udělal všechno, co může, aby dosáhl míru na Korejském poloostrově“.

„Jestliže by to bylo třeba, hned bych letěl do Washingtonu. Taky bych jel do Pekingu, Tokia a za vhodných okolností dokonce i do Pchjongjangu,“ dodal ještě nový prezident.

KLDR zatím zvolení Muna nekomentovala, ale před volbami ho označila ze nejpřijatelnějšího kandidáta.

Hned jmenoval nového šéfa špionáže

Mun se narodil severokorejským uprchlíkům a tvrdě kritizoval dvě předchozí konzervativní vlády kvůli tvrdým postojům vůči KLDR, které nebyly schopny zastavit severokorejské zbraňové programy. Mun byl kdysi poradcem liberálního prezidenta Ro Mju-hjona a v roce 2007 připravoval druhé setkání vůdců obou Korejí.

Ve středu bezprostředně po nástupu do funkce Mun jmenoval do čela tajné služby NIS Su Huna, který hrál klíčovou roli při přípravě obou summitů korejských vůdců v letech 2000 a 2007. Su pracuje v tajné službě 28 let.

Chce jednat o deštníku a sází na jih

Nový prezident Mun Če-in míní také vážně jednat s USA a Čínou o americkém protiraketovém systému THAAD, který byl narychlo rozmístěn v Jižní Koreji kvůli hrozbě severokorejských raket. Systém velmi vadí Číně. O přezkoumání dohody o dislokaci systému THAAD mluvil Mun už před svým zvolením. [celá zpráva]

Mun, který chce také vymýtit korupci a řešit rostoucí nezaměstnanost mladých, což je aktuálně největší problém dnešní jihokorejské společnosti, už rovněž jmenoval šéfa své volební kampaně do čela prezidentské kanceláře.

Novým premiérem jmenoval prezident I Nak-jona, který byl dosud guvernérem provincie Jižní Čcholla. Ta je nejvzdornější a nejlevicovější, ale také nejvíce marginalizovaná a vysmívaná.

Právě v ní proběhlo velké rolnické povstání v letech 1894-95, další vzpoury po konci druhé světové války a v roce 1980 se zde konaly masové studentské bouře v hlavním městě provincie Kwangdžu, které byly brutálně potlačeny.

Nový jihokorejský prezident Mun Če-in dal také najevo, že nechce z funkce profitovat. Nemíní ani využívat honosný prezidentský palác zvaný Modrý dům. Místo toho hodlá úřadovat z obyčejné, šedivé, desítky let staré vládní budovy v centru metropole Soulu."Opustím Modrý dům a zahájím období prezidenta z Kwanghwamunu, jakmile budou dokončeny přípravy," řekl Mun ve svém prvním projevu ve funkci prezidenta. Kwanghwamun je název pro historické centrum Soulu a také hlavní dopravní tepnu. Je sídlem významných korporací a finančních institucí, velvyslanectví, hotelů a koncertní haly. Budova ale postrádá adekvátní zabezpečení.

Mun vyhrál úterní předčasné volby, když získal 41,1 procenta hlasů. S velkým odstupem skončil na druhém místě s 24 procenty hlasů konzervativec Hong Čun-pchjo.
Podle agentury Reuters byla volební účast navzdory nepříznivému počasí nejvyšší za posledních dvacet let. [celá zpráva]
Mun nahradil prezidentku Pak Kun-hje, která byla odvolána kvůli korupci a zneužití moci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám