Hlavní obsah

Afghánistán žádá americké posily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Afghánská vláda podporuje výzvu amerického velitele v zemi generála Johna Nicholsona, aby byly do Afghánistánu vyslány vojenské posily. Při svém vystoupení na půdě washingtonského think-tanku Atlantická rada to v úterý řekl afghánský ministr zahraničí Saluhddin Rabbání. Napsal to server Military Times.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Afghánistánu se podle Rabbáního nedostává vojenských kapacit k efektivnímu boji proti radikálům z Tálibánu i Islámského státu. Šéf afghánského diplomacie ve Washingtonu řekl, že Kábul pevně věří, že nová americká vláda pod prezidentem Trumpem nepřeruší strategické působení a nadále bude afghánskou vládu podporovat.

Ministr dodal, že v tomto ohledu je žádost amerického velitele v Afghánistánu Nicholsona o posily „vhodným rozhodnutím“.

V Afghánistánu v současnosti slouží zhruba 13 300 zahraničních vojáků včetně českých. Z toho 8400 z nich jsou američtí příslušníci. Generál Nicholson minulý měsíc oznámil, že je třeba vyslat několik tisíc dalších vojáků, kteří by prvořadě pomáhali s výcvikem afghánských bezpečnostních složek. NATO a USA ukončily bojové akce v Afghánistánu koncem roku 2014. Od té doby ale museli Američané a Britové kvůli špatné bezpečnostní situaci své jednotky opakovaně nasazovat, byť v omezené míře.

Rusové chystají konferenci

Konflikt v Afghánistánu trvá od podzimu 2001, kdy do země vpadli Američané a svrhli vládu Tálibánu, která odmítala vydat strůjce teroristických útoků v USA z 11. září 2001 Usámu bin Ládina.

Ministr Rabbání v úterý ve Washingtonu řekl, že Rusko iniciuje novou snahu o nalezení mírového řešení a plánuje konferenci s účastí 12 zemí včetně Spojených států. Konference má navazovat na únorové šestistranné jednání. Toho se zúčastnili zástupci Afghánistánu, USA, Ruska, Číny, Pákistánu, Indie a Íránu.

Americké ministerstvo zahraničí podle televize Fox News o plánech pořádat konferenci ví, ale ještě nepadlo rozhodnutí o účasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám