Hlavní obsah

Obama pochválil Čínu, ale mluvil i o lidských právech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Americký prezident Barack Obama ve středu v Pekingu při setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem podle agentury Reuters řekl, že vítá Čínu, která je mírumilovná, prosperující a stabilní. Čínský prezident označil rozhovor za konstruktivní a uvedl, že se oba kromě jiného dohodli prohloubit vzájemnou „vojenskou důvěru”.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama s čínským protějškem Si Ťin-Pchingem

Článek

„Jsou mezi námi důležité rozdíly, ale velmi mě povzbudila vaše ochota angažovat se v konstruktivním dialogu,” řekl čínskému prezidentovi Obama. Zdůraznil neshody ohledně počítačové bezpečnosti a lidských práv. Spojené státy a Čína ale mají podle nejvyššího amerického představitele přesto „ohromný zájem o úspěch obou zemí”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Si Ťin-pching řekl Obamovi, že obě země by měly rozšířit oblasti své spolupráce a zesílit spolupráci v mezinárodních otázkách. „Čína si přeje spolupracovat se Spojenými státy,” zdůraznil čínský prezident.

Oba nejvyšší představitelé se také zavázali snižovat emise skleníkových plynů.  USA se podle Obamy nově zavazují, že do roku 2025 sníží emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent oproti roku 2005. Čína, která je největším znečišťovatelem ovzduší na světě, slíbila dosáhnout nejvyššího stupně svých emisí nejpozději kolem roku 2030.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám