Hlavní obsah

Krtečka má rád i syn čínského prezidenta, odmítl Hrad zlehčování českého symbolu

Novinky, jas

Hrad se v úterý ohradil proti snaze karikovat prezidentova slova o tom, že animovaná postavička krtečka je českým symbolem, jak o tom hovořil v čínské televizi při příležitosti státní návštěvy. Číňané budou natáčet pokračování dětského seriálu a v příbězích se objeví i panda, která je naopak symbolem asijské velmoci.

Vyjádření prezidentova mluvčího k natáčení seriálu o krtečkovi v ČíněVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Je to takové spojení krtečka jako našeho dětského symbolu a pandy, která je v Číně posvátná,“ připomněl Ovčáček dohodu.

„Syn čínského prezidenta patří mezi obdivovatele této animované postavičky a to si myslím, že mluví za vše,” odmítl mluvčí zlehčování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nový seriál, v němž se krteček setká s pandou, bude podle hradního mluvčího určen především pro čínský trh a natáčet jej bude čínská televize, není tak jisté, že jej uvidí i české děti.

Prezident k podepsání dohody řekl, že panda a krtek jsou symboly obou zemí, byť ten čínský je hodně starý. „Náš symbol je hodně nový,” řekl Zeman s poukazem na to, že v porovnání s Čínou je historie České republiky a Československa krátká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám