Hlavní obsah

Libye chce po Američanech vrátit podezřelého atentátníka z Benghází

Tripolis

Libyjská vláda odsoudila operaci Spojených států, při které byl zadržen muž podezřelý ze zorganizování útoku na konzulát v Benghází z roku 2012. Americké speciální síly dopadly Ahmada abú Chattalu o víkendu. Pentagon v úterý potvrdil, že ho drží mimo Libyi. Při útoku na konzulát zemřeli před dvěma lety čtyři Američané včetně velvyslance USA v Libyi Chrise Stevense.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Archívní snímek útokem a požárem poškozeného konzulátu USA v Benghází.

Článek

Ministr spravedlnosti Sáleh al-Marghání sdělil, že Ahmad abú Chattalá by měl být navrácen do Libye a souzen tam.

Libyjská vláda považuje zadržení podezřelého za útok na svou státní svrchovanost, uvedla agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abú Chattalá velel milicím Ansar aš-Šaría, které američtí i libyjští představitelé považují za pachatele útoku. Je mu přes 40 let, za autoritářského režimu Muammara Kaddáfího strávil mnoho let v libyjském vězení kvůli svým islamistickým názorům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na americkou ambasádu v Benghází Video: Reuters

Podle zdrojů listu The Washington Post abú Chattalu dopadli poblíž Benghází američtí vojáci ve spolupráci s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) po měsících plánování. Operace si nevyžádala žádné oběti a všichni Američané už Libyi opustili. [celá zpráva]

Ostrá kritika od republikánů

USA i Libye ho podezírají z provedení útoku, při němž 11. září 2012 zemřeli čtyři lidé včetně velvyslance USA v Libyi. Je prvním zadrženým v této kauze. Čelí obviněním z vraždy, napomáhání teroristům a držení a použití střelné zbraně.

Spolu s více než desítkou dalších podezřelých byl podle agentury AP obviněn už loni.

Případ se ve Spojených státech stal politickým tématem a republikáni nedávno iniciovali v Kongresu již několikáté vyšetřování údajných pochybení demokraty vedené americké diplomacie.

Bílý dům původně tvrdil, že útok podnítily protesty kvůli videonahrávce, která vznikla v USA a podle muslimů hanobila proroka Muhammada. Později se zjistilo, že šlo o organizovaný útok, který naplánovaly místní milice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám