Hlavní obsah

Dopadli jsme strůjce útoku na konzulát v Benghází, hlásí Spojené státy

Washington

Americké speciální síly dopadly během víkendové razie jednoho z údajných strůjců teroristického útoku na americký konzulát v libyjském Benghází z roku 2012. Informoval o tom v úterý web listu The Washington Post a následně potvrdil Pentagon. Ten uvedl, že podezřelý je na tajném místě mimo Libyi, zdroje agentury Reuters tvrdí, že tím místem je jedna z amerických lodí.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Útočníci americký konzulát v libyjském Benghází vypálili. 11. září 2012 při tom zemřel velvyslanec USA a tři další lidé.

Článek

Při zmíněném útoku na konzulát v Benghází byli zabiti čtyři Američané včetně velvyslance USA v Libyi Chrise Stevense.

Zadrženým mužem je Ahmad abú Chattala, velitel milic Ansar aš-Šaría, které američtí i libyjští představitelé považují za pachatele útoku. Chattala, kterému je přes 40 let, strávil mnoho let ve vězení kvůli svým islamistickým názorům za režimu Muammara Kaddáfího.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na americkou ambasádu v Benghází Video: Reuters

Podle zdrojů The Washington Post Chattalu dopadli poblíž Benghází američtí vojáci ve spolupráci s Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) po měsících plánování. Operace si nevyžádala žádné oběti a všichni Američané, kteří do ní byli zapojeni, už Libyi opustili.

Soud v USA

Jde o prvního podezřelého, který byl zadržen v souvislosti s útoky v Benghází. Má být předán americké justici. Nebude však souzen na základně Guantánamo, kde Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu.

Spojené státy podle agentury AP vznesly obvinění vůči Chattalovi a nejméně tuctu dalších podezřelých už loni. Až dosud ale nikdo nebyl zatčen a administrativa prezidenta Baracka Obamy čelila republikánské kritice, že není schopna dopadnout osoby zodpovědné za útok.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Útočníci americký konzulát v libyjském Benghází vypálili. 11. září 2012 při tom zemřel velvyslanec USA a tři další lidé.

Zdroje, které potvrdily Chattalovo nedělní dopadení, odmítly sdělit, zda byl zatčen ještě někdo další.

Bílý dům původně tvrdil, že útok z 11. září 2012 podnítily protesty kvůli videonahrávce, která vznikla v USA a která podle muslimů hanobila proroka Mohameda. Později se zjistilo, že šlo o organizovaný útok, který naplánovaly místní milice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám