Hlavní obsah

KLDR nabízí jednání o jaderných zbraních

Peking

Zvláštní vyslanec KLDR, vicemaršál Čche Rjong-he, který ve středu přiletěl do Pekingu, uvedl, že Pchjongjang je otevřen dialogu se všemi relevantními partnery o jaderném odzbrojení. S odvoláním na agenturu Nová Čína o tom informovala BBC.

Foto: Kim Kwang Hyon, ČTK/AP

Generál Čche Rjong uprostřed delegace letící do Pekingu

Článek

Čche, který je blízkým spolupracovníkem Kim Čong-una, řekl, že "Severní Korea oceňuje čínskou snahu dosáhnout míru a stability a přijímá návrh čínské strany a zahájí dialog se všemi relevantními stranami“, uvedla Nová Čína.

Nová Čína to napsala po setkání Čchea s členem stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny Liou Jün-šanem.

Liou na schůzce podle čínských médií zdůraznil, že všechny strany by měly podporovat cíl, kterým je denuklearizace Korejského poloostrova, a vyzval KLDR k návratu k jednacímu stolu a obnovení šestistranných rozhovorů.  KLDR od šestistranných jednání, kterých se účastnily také Čína, Japonsko, Jižní Korea, Rusko a Spojené státy, jednostranně odstoupila v roce 2008.

Při následném setkání s čínským generálem Fan Čchang-lungem severokorejský vyslanec upozornil na přetrvávající napjatou situaci v oblasti: "V současné době je situace na Korejském poloostrově a v severovýchodní Asii komplikovaná a mír není zaručen."

KLDR se zřejmě vrátí k diplomacii

Čína je největším obchodním partnerem a jediným spojencem Severní Koreje. Po letošním třetím jaderném pokusu KLDR ale Peking přitvrdil a nevetoval rezoluci Rady bezpečnosti zpřísňující sankce proti KLDR.

Vicemaršál Čche je nejvyšším severokorejským představitelem, který navštívil Čínu od srpna 2012. Jeho cesta následuje po několika týdnech válečné rétoriky ze strany KLDR, během nichž Pchjongjang mimo jiné hrozil Spojeným státům a Jižní Koreji jaderným a raketovým útokem. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Analytici citovaní agenturou AP uvedli, že čínští vůdci by sotva souhlasili s návštěvou Čchea, kdyby jim Pchjongjang neslíbil, že vyslyší přání Pekingu a vrátí se na cestu diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám