Hlavní obsah

V KLDR posilují zastánci tvrdé linie, země vyslala emisara do Číny

– Pchjongjang/Soul • Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal ve středu do Číny vysokého vojenského činitele coby svého "zvláštního vyslance". Ze zprávy tiskové agentury KCNA také vyplynulo, že vrchním velitelem armády se stal zastánce tvrdé linie, generál Kim Kjok-sik, který na začátku května překvapivě opustil post ministra obrany.

Foto: Kim Kwang Hyon, ČTK/AP

Generál Čche Rjong-he uprostřed delegace letící do Pekingu

Článek

Novým ministrem obrany se stal poměrně neznámý generál Čang Čong-nam.  Byl to už čtvrtý ministr obrany od nástupu Kim Čong-una, přitom za 17 let vlády jeho otce se na postu vystřídali jen tři muži. [celá zpráva]

Jeho nástup do funkce byl chápán jako snaha o omlazení vedení Severní Koreje.

Kim Kjok-sik je označován za jestřába komunistického režimu a armádě už velel do roku 2009. Údajně také řídil dva útoky na jihokorejské cíle, při nichž v roce 2010 přišlo o život 50 Jihokorejců. Post vrchního velitele armády je v KLDR považován za vyšší pozici než ministr obrany.

Nová funkce Kim Kjok-sika byla zveřejněna ve zprávě o cestě zvláštního vojenského vyslance do Číny.

Do Pekingu přiletěl dopoledne vicemaršál Čche Rjong-he, který je šéfem politbyra Korejské lidové armády.

Cesta emisara

Kim Čong-un Čínu zatím nenavštívil od doby, kdy převzal moc po svém otci Kim Čong-ilovi. Navštívil Peking s otcem krátce před jeho smrtí, kdy byl představen v Číně jako nový vůdce.

Čche Rjong-he je považován za prvního činitele jednajícího s Čínou na vysoké úrovni od listopadu loňského roku, kdy do Pchjongjangu přijel člen čínského politbyra Li Ťien-kuo. Ten severokorejskému vůdci přivezl dopis od Si Ťin-pchinga, který byl právě jmenován novým předsedou čínské komunistické strany. Je druhým vysokým představitelem severokorejského režimu, který jede do Pekingu po loňské srpnové návštěvě Kimova strýce Čanga Son-teka, jenž je tajemníkem Národní obranné rady.

Návštěva se koná krátce před návštěvou jihokorejské prezidentky v Číně, zmiňuje jihokorejská agentura Jonhap.

Analytici odhadují, že by Čche a jeho delegace mohli žádat Peking o větší ekonomickou pomoc a vysvětlit nedávné severokorejské vojenské kroky včetně odpálení série raket krátkého doletu z východního pobřeží KLDR, k němuž došlo o víkendu a v pondělí. [celá zpráva]

Čche se má tento týden sejít s čínským prezidentem a má jednat také s armádními představiteli. Čche přes svoji vysokou hodnost neudělal kariéru v armádě, ale ve vládnoucí Korejské straně pracujících, vysokou funkci v armádě získal až v roce 2010.

Čche má velmi blízko ke Kim Čong-unovi a na záběrech severokorejské televize je často k vidění po jeho boku.

Čína zůstává jediným velkým politickým a ekonomickým spojencem severokorejského režimu. Peking ale v posledních měsících vyjádřil nespokojenost se severokorejskými zkouškami raket a únorovým odpálením jaderné nálože. V Radě bezpečnosti OSN nevetoval rezoluci, která to odsuzuje a nebránil ani zostření sankcí proti Pchjongjangu. V posledních dnech v Číně vyvolal poprask případ zadržené čínské rybářské lodi. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Peking ale především usiluje o stabilitu v oblasti, a proto se snaží zmírňovat diplomatický tlak na Pchjongjang kvůli jeho jadernému programu, aby nevypukla krize, jež by poškodila čínskou ekonomiku, anebo spustila příliv severokorejských uprchlíků na čínské území.

Reklama

Výběr článků

Načítám