Hlavní obsah

Za libyjské povstalce bojuje i mudžáhíd z Afghánistánu s muži blízkými al-Káida

Právo, roš

Mezi vojenskými vůdci libyjských povstalců, jejichž profil stále není plně znám, je i Abdul Hákim Hašidi, který bojoval proti USA v Afghánistánu. Pro italský list Il Sole 24 Ore sám prohlásil, že najal „asi 25 mužů“ pro boj s Američany v Iráku.

Foto: Finbarr O'Reilly , Reuters

Povstalečtí bojovníci v Libyi

Článek

„Někteří z nich jsou dnes v prvních liniích v Adžedábíji,“ podotkl Hašidi k bojům s Kaddáfího vládními silami. Podle jeho slov jde „o vlastence, dobré muslimy, a ne teroristy“ a že „členové al-Káida jsou rovněž dobrými muslimy, kteří bojují proti vetřelcům“. Kde, ale už neupřesnil.

Americké a britské vládní zdroje podle listu The Daily Telegraph uvádějí, že Hašídí byl členem Libyjské islamistické bojové skupiny (LIFG), která v letech 1995–6 v okolí Benghází a Derny na východě vedla partyzánskou válku a zabila desítky vojáků.

Přesto, že LIFG není součástí mezináridní teroristické sítě al-Káida, jejich koordinace sílí, uvádějí americké i britské vládní zdroje.

Východ je územím islamistů

Studie ministerstva obrany Spojených států z roku 2007 na základě dokumentů ukořistěných al-Káida v iráckém Sindžáru upozornila, že východní Libye je – od Benghází, nynější bašty povstalců, přes Dernu až po Tobruk – tradiční oblastí radikálních islamistů.

Odtud LIFG naverbovala pro operace al-Káida celou pětinu zahraničních bojovníků v Iráku. Osmdesátitisícová Derna je přitom „metropolí“ radikálů a sebevražedných útočníků – v poměru k počtu obyvatel jich vyslala nejvíc – 52. Benghází je po saúdskoarabském Rijádu třetí s 21 muži. Idriss Deby Itno, prezident sousedního státu Čad, varoval, že al-Káida v Libyi stačila v zóně ovládané povstalci vyrabovat vojenské arzenály a získala zbraně včetně nebezpečných raket země-vzduch a propašovala je do svých útočišť.

„Dokumenty ze Sindžáru připomínají, že politici Spojených států by měli postupovat pomalu při rozhodování, zda se spojit s povstalci pocházejícími z dvojice libyjských měst dlouho spojovaných s islámskými radikály,“ napsal v komentáři server National Journal.

Forbes: operace stojí USA dvě miliardy denně
Většina expertů se shoduje, že nynější letecké tažení v Libyii nebude USA stát hodně – odhadem jen 30 až 100 miliónů dolarů týdně (1,74 mld. Kč). Server časopisu Forbes však přišel s šokujícím varováním, že to ve skutečnosti jsou dvě miliardy denně (34,8 mld. Kč).
„Nemusíme platit nic navíc, abychom tam byli,“ citoval server kontraadmirála Josepha Mulloye, jehož vyjádření působí na politiky konejšivě. Podle něj totiž už USA totiž na takové účely peníze vynaložily a vycvičily své síly.
„Neřekl, že Libye je levná věc. Řekl, že účet už byl zaplacen,“ varuje Forbes s tím, že dilema Kongresu snažícího se stáhnout deficit nyní bude: „Může si Amerika nadále dovolit udržovat takové globální vojenské postavení?“ Zvlášť když si federální vláda denně půjčuje z ciziny čtyři miliardy dolarů denně (69,7 mld. Kč), upozornil server.

Reklama

Výběr článků

Načítám