Hlavní obsah

Pákistánská tajná služba stále podporuje Tálibán, proto nejde porazit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezi pákistánskou tajnou službou ISI a afghánských radikálním hnutím Tálibán je těsná vazba. Plyne to z nové zprávy Londýnské školy pro ekonomiku (LSE), z níž citovala BBC. ISI stále poskytuje Tálibánu prostředky, výcvik a bezpečné úkryty v mnohem větší míře, než se dosud soudilo. Mluvčí pákistánské armády ale obvinění popřel.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Autor zprávy letos mluvil s devíti polními veliteli Tálibánu, kteří mu poskytli informace o podpoře ze strany pákistánské tajné služby ISI. Rozhovory prokázaly, že vazby s ISI jsou mnohem těsnější, než se čekalo. Někteří z dotázaných velitelů dokonce uvedli, že se zástupci ISI účastnili zasedání nejvyšší rady Tálibánu. Potvrdili mu také, že cílem je udržet v zemi vliv Pákistánu a zabránit případnému pronikání vlivu jiných mocností, zejména indickému.

Podle zprávy je nemožné, aby kábulská vláda a mezinárodní síly porazily Tálibán do té doby, než Pákistán změní přístup k hnutí.

ISI podporovala afghánské vzbouřence od osmdesátých let. Když vzniklo hnutí Tálibán, začala podporovat i ho, neboť Paštuni představovali protiváhu proti jiným etnikům podporovaným zvenčí, zejména proti Uzbekům.

Koalice na léto plánuje velkou operaci na jihu země v Kandaháru. V neděli afghánský prezident Hámid Karzáí oznámil, že se sešel s třemi stovkami místních vůdců v této provincii. Ti mu dali zelenou pro operaci proti Tálibánu. Jednání se zúčastnil i velitel sil NATO Stanley McChrystal . Ten také uvedl, že operace v další jihoafghánské provincii Hílmand, kde má Tálibán také silné pozice, potrvají déle, než se původně myslelo, uvedla CCN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám