Hlavní obsah

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Právo, Vladimír Klepáč, Václav Pergl

Jednadvacetileté studentky nakažené koronavirem, které jsou hospitalizované v pražské Nemocnici na Bulovce, předtím podle všeho projely velkou část střední Evropy i Česka. Američanka s Ekvádorkou letěly nejprve z Milána, kde obě studují, do Vídně, odkud cestovaly přes Budapešť a Brno do Prahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Areál Nemocnice na Bulovce

Článek

Jejich první zastávkou v ČR byla moravská metropole. Do Brna dorazily autobusem v pátek večer.

Vedoucí epidemiologického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek uvedla, že ženy přečkaly v Brně noc z pátku na sobotu v ubytování v soukromí formou Airbnb.

Foto: Mapy.cz

Cesta studentek nakažených koronavirem

Tančit prý nebyly

„V souvislosti s tím jsou dva lidé v karanténě, ale nemají žádné příznaky. Kdyby se u nich situace zhoršila, budou kontaktovat lékaře,“ uvedla hygienička. Během pondělka se v Brně šířila fáma, že jistá cizinka trávila noc z pátku na sobotu v jednom známém nočním tanečním klubu. O ničem takovém však nevěděli ani provozovatelé zmiňovaného podniku, ani pracovníci krajské hygienické stanice, kteří pobyt žen v Brně mapovali.

Brnem koluje fáma: Žena s koronavirem byla tancovat v klubu

Koronavirus

„Podle našich zjištění přicestovaly do Brna až v pozdních večerních hodinách, kdy si také přes úschovnu odebraly klíče od bytu, který si přes systém Airbnb pronajala Američanka ještě se třemi kamarádkami. Tam také strávily noc a následující den odcestovaly všechny do Prahy, kde byla žena z USA s příznaky nemoci vyšetřena a pak hospitalizována v Nemocnici na Bulovce,“ řekla Právu Ciupek.

Ekvádorka byla na přítomnost viru vyšetřena také, první test byl negativní. Pozitivní nález ukázal až druhý test.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

Ciupek doplnila, že hygienici nechali vyšetřit všechny, kteří přišli po odjezdu čtveřice s bytem do styku. „Tedy personál, který v bytě po vyspání uklízel, převlékal postele a podobně. Tito lidé bez příznaků nemoci jsou nyní ve čtrnáctidenní domácí karanténě. Vzhledem k pozdnímu příjezdu žen do Brna nepředpokládáme, že by se v noci z pátku na sobotu vyskytovaly jinde než v uvedeném bytě,“ doplnila Ciupek.

Autobusem do Prahy

Z Brna do Prahy ženy odjely v sobotu kolem 10. hodiny dopolední autobusem společnosti RegioJet. Zatím ale není zcela jasné, co dělaly v Praze v sobotu odpoledne. Do pražské nemocnice Motol s podezřením na příznaky koronaviru totiž dorazila Američanka až večer. Z bytu pronajatého přes Airbnb tam odjela taxíkem.

V Jižní Koreji přibylo nejvíc nakažených koronavirem, v Číně epidemie slábne

Svět

„Přišla ve 22 hodin večer i se svojí kamarádkou, stejně starou ženou z Ekvádoru,“ řekla Právu Pavlína Danková, mluvčí FN Motol v Praze. „Přišly na recepci, kde sestra sedí za sklem, a v jejich okruhu nejméně dva metry nikdo nebyl. Žádný pacient. Když řekly, že přijely z Milána, a seznámily sestru s příznaky, které na sobě cítí, okamžitě jim sestra v recepci dala ochranné roušky a sama si roušku nasadila. Hned je pak odvedla do boxu číslo 5, který byl prázdný. Byly tam tedy samy a čekaly na zdravotnický personál,“ popsala Danková s tím, že sestra to ihned nahlásila zdravotníkům na urgentním příjmu.

Ti si vzali ochranné prostředky, tedy čepici, rukavice, oblek, respirátor, a odebrali dívkám vzorky. „To vše trvalo asi hodinu a pak byly speciální sanitkou odvezeny na infekční kliniku pražské Nemocnice na Bulovce,“ dodala Danková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám