Hlavní obsah

V Olomouci se mají vyrábět miliony respirátorů měsíčně, Česko bude soběstačné, tvrdí Havlíček

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se může stát soběstačnou zemí ve výrobě respirátorů. Na Twitteru to ve středu uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s tím, že on a předseda vlády Andrej Babiš (ANO) dokončují dohodu s americkou společností Honeywell. Závod na výrobu respirátorů má vzniknout v Olomouci. Společnost se ke „spekulacím” nechce vyjadřovat.

Foto: ČTK

vláda, koronavirus

Článek

„Česká republika se může stát plně soběstačnou zemí ve výrobě respirátorů,” napsal Havlíček na Twitteru.

„Jsme těsně před uzavřením dohody, v rámci které Honeywell vybuduje během čtyř měsíců závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Honeywell má v ČR velké průmyslové zázemí, takže by výrobna měla být situována v Olomouci, alokovala by tam 300 lidí,” citovala Havlíčka ČTK.

Novinky se pokusily získat i vyjádření společnosti Honeywell. „Politika společnosti je nekomentovat dohady nebo spekulace,” uvedl na dotazy Novinek mluvčí společnosti Chris Martin.

Na dotaz ČTK Havlíček uvedl, že stát neposkytne investiční pobídku, ale slíbí, že bude část produkce odebírat. „Tu využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv,” řekl ministr.

Hamáček s Vojtěchem si na twitteru vyjasňovali, kdo zajistil respirátory domovům pro seniory

Koronavirus

Honeywell je průmyslový konglomerát se sídlem v USA. Existuje od roku 1906 a s jeho akciemi se obchoduje na newyorské burze.

Společnost, která se zaměřuje například na letecký průmysl, dopravní systémy nebo průmyslové materiály, zaměstnává po celém světě zhruba 130 tisíc lidí. V Česku firma působí od roku 1993, kdy v Praze otevřela vývojové středisko. V Olomouci a Brně provozuje výrobní závody.

Česko mělo od počátku koronavirové krize problém s nedostatkem ochranných pomůcek. Nedostávaly se zdravotníkům, nepodařilo se ochránit ani seniory v domovech důchodců nebo LDN. Trvalo týdny, než do Česka dorazily první respirátory a roušky z Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám