Hlavní obsah

Lékař z urgentního příjmu olomoucké nemocnice má koronavirus, nakažen mohl být i personál a pacienti

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U lékaře, který vyšetřoval pacienty na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci, byl potvrzen koronavirus. Vedení nemocnice v současné době izoluje personál urgentního příjmu i pacienty, kteří přišli do kontaktu s lékařem.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Zdravotníci v americké státě Washington

Článek

„Máme pozitivní případ nákazy koronavirem u naší nemocnice. Sloužil na oddělení urgentního příjmu. V tuto chvíli máme kontakty na jeho kolegy a všechny zaměstnance. A zároveň s pacienty, se kterými přišel do styku. Jsou kontaktováni. Dojde k testování, odběru vzorků i ke karanténním opatření,“ sdělil Právu mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Ředitel nemocnice Roman Havlík řekl České televizi, že karanténa se bude týkat 15 lékařů, chod nemocnice to ale podle něj neohrozí.

Nemocnice nyní s předstihem spustí testování na koronavirus. Původně s tím měla nemocnice začít v pondělí.

Španělsko chystá kvůli koronaviru zákaz vycházení

Koronavirus

Mluvčí nemocnice nedokázal říct, kolika případů se případný přenos nákazy COVID-19 od lékaře směrem k dalšímu zdravotnickému personálu i k pacientům týká. „Opravdu to nevím,“ podotkl Fritscher. Nakažený lékař se před týdnem vrátil z Řecka, dosud není jasné, zda se nakazil v Řecku, po cestě do vlasti nebo až v České republice.

Od pátku dva nové případy

V Olomouckém kraji přibyly proti pátku dva případy nákazy novým typem koronvairu, celkem je jich v kraji devět. ČTK to dnes řekla epidemioložka Růžena Halířová z olomoucké hygienické stanice. Jde o dva muže z olomouckého okresu, oba jsou v domácí karanténě, uvedla Halířová.

Černý scénář v USA: Koronavirem se nakazí víc než polovina Američanů

Koronavirus

Osmým případem je muž ročník 1934, devátým nakaženým je muž ročník 1991. Hygienici nyní zjišťují, s kým byli v kontaktu. Ráno hygiena evidovala 86 lidí, u kterých se v kraji dělaly testy na onemocnění Covid-19, od té doby jich však podle Halířové přibylo. Dosud není jasné, zda jedním ze dvou čerstvých případů, o které hygiena informovala, je i výše zmíněný lékař.

První potvrzený případ nákazy koronavirem byl v Olomouckém kraji oznámen v úterý. Virus byl zjištěn u muže z Japonska žijícího v Olomouci, který byl na služební cestě v Británii a zastavil se v Mnichově. Potvrzen byl později také u manželského páru z Litovle na Olomoucku, který byl lyžovat v Itálii. Ve středu byl do statistik nakažených zapsán šestatřicetiletý muž z Přerovska. Také on pobýval v Itálii. Ve čtvrtek byla oznámena infekce u ženy z Litovelska, v pátek byl virus potvrzen u dvou lidí z Litovelska.

Reklama

Výběr článků

Načítám