Hlavní obsah

V Itálii je stále 7600 Čechů, ukazují data operátorů

Novinky, mif

Za poslední týden se vrátilo ze zahraničí do Česka 582 tisíc Čechů, jak spočítali tuzemští operátoři. Mimo území republiky je ale stále ještě více než 200 tisíc obyvatel. Z toho 7600 se stále nachází v Itálii, kterou nový koronavirus postihl nejvíce ze zemí EU. Vláda od pondělí zavírá hranice České republiky, nicméně lidé ze zahraničí se budou moci do vlasti vrátit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Operátoři rozeslali na žádost ministra zdravotnictví ve čtvrtek SMS zprávy lidem, kteří jsou v zahraničí. V rámci Evropy bylo nejvíce SMS doručeno českým občanům pobývajícím v Německu (139 200), Francii (18 000), Španělsku (9800), Nizozemí (7950), Itálii (7600), Švýcarsku (6900), Švédsku (3200), Norsku (1750) a Dánsku (1600).

Vláda v pátek kromě uzavření hranic nařídila povinnou karanténu pro všechny, kdo se vrátí ze zemí, do nichž byl v rámci nouzového stavu zakázán vstup. Doposud karanténa platila pouze pro lidi vracející se z Itálie.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

Za rizikové oblasti vláda vedle Číny, Jižní Koreje, Íránu a Itálie označila rovněž Španělsko, Rakousko, Německo, Norsko, Švédsko, Francii, Belgii, Nizozemsko, Dánsko, Velkou Británii a Švýcarsko.

„Všichni občané, kteří se vracejí do ČR, dostávají automaticky po překročení hranice SMS s pokyny, jak postupovat v případě zdravotních obtíží,“ konstatoval Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí. Podle něj bylo českým občanům za poslední týden při návratu do ČR doručeno celkem 582 tisíc návratových SMS zpráv.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Rozesílku na základě požadavku ministra zdravotnictví zajišťují zdarma ve svých sítí všichni hlavní čeští mobilní operátoři, tedy T-Mobile, O2 a Vodafone.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám